.

Αυστηρότερες οι Συναλλαγές Ηλεκτρικής Ενέργειας Από τον Σεπτέμβριο

Αλλάζει ριζικά από τις αρχές Σεπτεμβρίου η διαδικασία εκκαθάρισης και συναλλαγών στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό. Ο ΛΑΓΗΕ, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην υφιστάμενη διαδικασία, με συνέπεια την ύπαρξη σημαντικού ελλείμματος και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των συμμετεχόντων στον ΗΕΠ, προτείνει ένα νέο μηχανισμό, ο οποίος προβλέπεται να ισχύσει από τις 2 Σεπτεμβρίου.
Με βάση το νέο μηχανισμό η οικονομική εκκαθάριση των συναλλαγών θα γίνεται
σε εβδομαδιαία βάση, με ημερήσιο έλεγχο για την οικονομική δυνατότητα του συμμετέχοντος, που θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει το trading activity. Η υποχρεωτική πληρωμή των συναλλαγών προβλέπεται να γίνεται κάθε Τετάρτη.
Σήμερα η οικονομική εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται σε ένα μήνα, ενώ οι πληρωμές από τους συμμετέχοντες μπορεί να φθάσουν και τους δύο μήνες. Το μεγαλύτερο ρίσκο, όμως, που αντιμετωπίζει ο ΛΑΓΗΕ είναι η ανυπαρξία, σε αρκετές περιπτώσεις, εγγυήσεων που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι συμμετέχοντες στον ΗΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, έχουν καταγραφεί σήμερα οκτώ συμμετέχοντες με μηδενική εγγύηση, ενώ οι θέσεις που αναπτύσσουν τουλάχιστον άλλοι τρεις υπερβαίνουν τις εγγυήσεις που έχουν καταβάλει. Ενδεικτικό στοιχείο του χρηματοοικονομικού κινδύνου του ΛΑΓΗΕ είναι οι περιπτώσεις των Energa και Hellas Power, αλλά και ορισμένων μικρών προμηθευτών, που άφησαν σημαντικά «φέσια» στο Λειτουργό της Αγοράς.
Παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη η οικονομική εκκαθάριση των συναλλαγών στον ΗΕΠ γίνεται σε καθημερινή βάση, ο ΛΑΓΗΕ επιλέγει σε αυτή τη φάση να προχωρήσει καταρχήν με την εβδομαδιαία υποχρεωτική οικονομική εκκαθάριση, καθώς μια τέτοια μετάβαση απαιτούσε πολύπλοκες τεχνικές αλλαγές και κυρίως χρονοβόρες. Έτσι, ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα έχει καταρχήν εβδομαδιαίο ορίζοντα, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει αργότερα ομαλή μετάβαση και στον ημερήσιο ορίζοντα.
Ο νέος μηχανισμός εκκαθάρισης και συναλλαγών του ΗΕΠ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου, χωρίς να δοθεί καμία άλλη παράταση στην ημερομηνία αυτή.
Στα νέα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει συγκαταλέγονται καταρχήν, η καταβολή εγγυητικής επιστολής από όλους τους συμμετέχοντες και η θεσμοθέτησης Θέσης του Συμμετέχοντα για την επόμενη ημέρα. Η εγγυοδοσία θα καλύπτει τη Θέση του Συμμετέχοντα συν ένα περιθώριο, που θα καθορίζεται από την εμπορική συμπεριφορά του τις προηγούμενες επτά ημέρες. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ελέγχονται καθημερινά οι αποκλίσεις της Θέσης του Συμμετέχοντα.
Το δεύτερο νέο στοιχείο του μηχανισμού που θα εφαρμοσθεί είναι το εμπορικό κλείσιμο της δήλωσης φορτίου στις 2.30 μ.μ. κάθε ημέρα. Καθώς θα γίνεται καθημερινή λογιστική διόρθωση της Θέσης του Συμμετέχοντα, μπορεί να απορρίπτεται η δήλωση φορτίου, εάν δεν είναι καλυμμένη με εγγύηση.
Η αναστολή της εκτέλεσης της δήλωσης φορτίου είναι το τρίτο νέο στοιχείο που εισάγει ο μηχανισμός του ΛΑΓΗΕ. Θα συνιστά επί της ουσίας το πρώτο βήμα πριν από την καταγγελία του Συμμετέχοντα και τη διαγραφή του από το Μητρώο Συμμετεχόντων και προτείνεται να έχει διάρκεια 14 ημερών, στο διάστημα της οποίας οι πελάτες, εφόσον έχει, του συγκεκριμένου υπό αναστολή Συμμετέχοντα θα καλύπτονται προσωρινά από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου. Δηλαδή, υπόχρεος για την πληρωμή της ενέργειας που καταναλώνουν οι πελάτες του υπό αναστολή Συμμετέχοντα θα είναι η ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κάλυψη τους. Εάν ο Συμμετέχων τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του και βγει από το καθεστώς της αναστολής, τότε ο ΛΑΓΗΕ αναλαμβάνει να εισπράξει το κόστος της ενέργειας που πληρώθηκε από τη ΔΕΗ, στην οποία και θα αποδίδεται συν ένα επιπλέον κόστος απόδοσης, που χαρακτηρίζεται τίμημα προσωρινής εκπροσώπησης πελατών. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται πληρωμή από το Συμμετέχοντα όχι μόνον σε χρηματοροές, αλλά και σε MWh.
Σε κατάσταση αναστολής μπορεί να τεθεί ένας Συμμετέχων στον ΗΕΠ εάν δεν έχει καταβάλει εγγυήσεις, εάν δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του και εάν δεν έχει ανταποκριθεί στον καθημερινό προέλεγχο πλήρους συμμετοχής του στον ΗΕΠ.
Ένας Συμμετέχων στον ΗΕΠ, που διαθέτει μονάδες στο Μητρώο Μονάδων, διαγράφεται από το Μητρώο Συμμετεχόντων, εάν δεν έχει εκλείψει η αιτία της αναστολής μέσα σε 14 ημερολογιακές ημέρες. Αντίστοιχα, για τους Συμμετέχοντες που δεν διαθέτουν μονάδες η διαγραφή γίνεται επιπλέον εάν δεν έχει πληρωθεί ο ΛΑΓΗΕ για τις δηλώσεις φορτίου που αφορούν στους πελάτες που μεταφέρθηκαν προσωρινά στον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, καθώς και για το τίμημα προσωρινής εκπροσώπησης πελατών.
Προβλέπονται, επίσης, κριτήρια για αλλαγή της κατάστασης από αναστολή σε διαγραφή, εάν ο Συμμετέχων τεθεί σε αναστολή περισσότερες από τρείς φορές και σωρευτικά για περισσότερες από 28 ημερολογιακές ημέρες.
Απευθείας διαγράφεται εάν υπάρξει ανάκληση της άδειας από τη ΡΑΕ, τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση, πτωχεύει ή υπαχθεί σε ανάλογο καθεστώς, λυθεί η σύμβαση συναλλαγών με τον ΑΔΜΗΕ και καταγγελθεί η σύμβαση συναλλαγών ΗΕΠ από το Συμμετέχοντα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Στην πρόταση του νέου μηχανισμού του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να κατατεθούν αντιπροτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες της αγοράς, καθώς υπάρχει σημαντικός αντίλογος, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τη νέα λειτουργία του ΗΕΠ.
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου