.

Συμφωνία ΕΕ-Αλγερίας για Στενότερη Συνεργασία στα Ενεργειακά (EurActiv.gr)

Σε σχέδιο συμφωνίας για στενότερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας προέβησαν χθες (7 Ιουλίου) Αλγερία και Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Κομισιόν José Manuel Barroso.
Η Κομισιόν είπε ότι
το μνημόνιο κατανοήσεως θα θεσπίσει ένα πλαίσιο συνεργασίας ΕΕ και Αλγερίας στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Ο Barroso αποκάλεσε την ενέργεια «πεδίο προτεραιότητας» της Ένωσης για την Μεσόγειο (Δείτε ιστορικό).
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Αλγερία αποτελεί σημαντικό εταίρο για την ΕΕ, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Το φυσικό αέριο συνιστά στρατηγικό ζήτημα και για τις δύο πλευρές: η Αλγερία είναι κύριος προμηθευτής στην Ευρώπη, ενώ η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Αλγερίας», τόνισε ο Barroso.
Η ΕΕ έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει την παροχή ενέργειας σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί σταδιακά από τη ρωσική εξάρτηση. Ήδη εισάγει αέριο από την Αλγερία, ωστόσο οι προσπάθειες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας της Αλγερίας φαίνεται να έχουν αποτύχει.
Η ΕΕ αποτελεί για την Αλγερία τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο. Το 2012 οι συναλλαγές εκτιμήθηκαν στα 50δις €, πάνω από το ήμισυ δηλαδή του παγκόσμιου εμπορίου της Αλγερίας, που ξεπέρασε τα 94δις €, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Αλγερίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου