.

Αύξηση της εισφοράς των ΑΠΕ από το «παράθυρο»


Με ουσιαστική αύξηση της έκτακτης εισφοράς που πληρώνουν επί του τζίρου τους κινδυνεύουν οι επενδυτές ΑΠΕ, καθώς με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας που συζητείται στη Βουλή, θα πληρώνουν και φόρο επί της εισφοράς.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που καταργεί κάθε φοροαπαλλαγή επί των εισφορών αλληλεγγύης. Η δυνατότητα που έχει δοθεί στους παραγωγούς ΑΠΕ να εκπίπτει από τα εισοδήματά τους, σε βάθος πενταετίας, η εισφορά που πληρώνουν για τον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, θεωρείται φοροαπαλλαγή. Συνεπώς η διάταξη βάλλει ευθέως εναντίον των παραγωγών ΑΠΕ με πρώτους τους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά που έχουν και τις πιο μεγάλες ποσοστιαίες εισφορές.
Εάν παραμείνει και ψηφιστεί η διάταξη, οι παραγωγοί θα πληρώνουν την εισφορά και επί αυτής θα πληρώνουν και φόρο ως να επρόκειτο για εισόδημα που εισέπραξαν. Πρακτικά πρόκειται για σημαντική αύξηση της εισφοράς αλλά χωρίς τα επιπλέον χρήματα να πηγαίνουν στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ.
Πέραν αυτών, όπως έχουν επισημάνει οι φορείς των φωτοβολταϊκών, οι επενδυτές επιβαρύνονται και με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου καθώς από το φορολογητέο εισόδημα δεν εκπίπτουν «τόκοι από δάνεια που λαμβάνονται από την επιχείρηση κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο που ισχύει για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας κατά το χρόνο σύναψης του δανείου».

Αυτό συνεπάγεται, πως όσοι επιχειρηματίες διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε ατομική επιχείρηση και για την οποία έχουν λάβει δάνειο για την δημιουργία της με επιτόκιο της τάξης π.χ. του 10%, (τα τελευταία χρόνια εκεί κυμαίνονται), οι τόκοι αυτοί δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα στην δήλωση για το τμήμα τους πάνω από το 5% (δηλαδή περίπου στο ήμισυ), που είναι περίπου το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου