.

Επείγουσα λύση για επενδύσεις, δάνεια, ληξιπρόθεσμα, αναζητά η ΔΕΗ

Επειγόντως λύσεις στο γρίφο της χαμηλής ρευστότητας ψάχνει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης που έχει συγκαλέσει για σήμερα ευρεία σύσκεψη προκειμένου να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα διαθέσιμα κεφάλαια για τις δρομολογημένες επενδύσεις της επιχείρησης και τη πορεία αναχρηματοδότησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Η εισπραξιμότητα των ανεξόφλητων λογαριασμών ύψους 1,8 δισ. ευρώ συνδέεται άμεσα τόσο με την εξεύρεση των κεφαλαίων που πρέπει να καταβάλει η ΔΕΗ προκειμένου να ξεκινήσει η μεγάλη επένδυση στην Πτολεμαΐδα, όσο και με τον φετινό προγραμματισμό για την αναχρηματοδότηση των δανείων της επιχείρησης.

Υπό το πρίσμα αυτό στη σημερινή σύσκεψη, ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα δώσει καταρχήν εντολή στις υπηρεσίες να βάλουν στο μικροσκόπιο τους κακοπληρωτές που ενώ έχουν χρήματα δεν πληρώνουν, με στόχο να μαζέψει η επιχείρηση όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από το σύνολο του 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πέρα από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, επί τάπητος θα τεθούν οι παρενέργειες που προκαλεί το χαμηλό “cash flow” της εταιρείας στις δρομολογημένες της επενδύσεις και στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη βρει τα 400 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλλει προκειμένου να λειτουργήσει η χρηματοδοτική φόρμουλα για τη νέα μονάδα των 1,39 δισ. ευρώ της "Πτολεμαΐδας V". Πρόκειται για τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να «κλειδώσει» το σχέδιο χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί από πέρυσι με τους πιστωτές (μέσω μακροπρόθεσμου κοινοπρακτικού δανείου με τη συμμετοχή ξένων τραπεζών, την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και την κάλυψη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes της Γερμανίας).

Θυμίζουμε πως με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί θα πρέπει η ΔΕΗ να καταθέσει 200 εκατ. ευρώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες και ακόμη 200 εκατ. ευρώ σε διάστημα 6 μηνών.

Η καταβολή των 400 εκατ. ευρώ εκ μέρους της ΔΕΗ θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες ένας πολύ δύσκολος στόχος. Πρώτον, επειδή η διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών κάνει ασφυκτικότερο το πρόβλημα ρευστότητας και δεύτερον επειδή οι δυνατότητες νέου δανεισμού είναι περιορισμένες.

Τρίτο θέμα στην σημερινή ατζέντα, είναι η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης. Το Μάρτιο του 2014, η ΔΕΗ είχε καταφέρει να κλείσει 5ετές δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κάτω του 8%, σε συμφωνία με κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών, για την αναχρηματοδότηση ενδιάμεσου δανείου. Το ερώτημα είναι τι θα μπορέσει να κάνει φέτος, όπου οι συνθήκες έχουν αλλάξει επί τα χείρω.

Δεν της έχουν ζητηθεί τα ταμειακά διαθέσιμα

Στο δυσμενές αυτό τοπίο, υπάρχει και κάτι θετικό. Το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ δεν της έχει ακόμη ζητήσει τα υπάρχοντα ταμειακά της διαθέσιμα, όπως έχει ήδη κάνει με άλλες εποτευόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να τα κάνει ρέπος στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Όταν και εφόσον μας τεθεί τέτοιο θέμα, θα δούμε πως θα κινηθούμε», λένε στελέχη της επιχείρησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιο άμεσες πρωτοβουλίες αναμένονται στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με έμφαση στους «έχοντες» κακοπληρωτές. Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει η νέα διοίκηση με τους κακοπληρωτές να υπολογίζονται συνολικά σε πάνω από 500.000, εκ των οποίων οι «έχοντες» που δεν πληρώνουν υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Αφενός οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα διασταυρώσουν το κοινωνικό και οικονομικό προφίλ των κακοπληρωτών, λαμβάνοντας ως βάση τα τετραγωνικά μέτρα και τις καταναλώσεις ενέργειας. Αν προκύπτει ότι κάποιος που διαμένει σε μεγάλης επιφάνειας κατοικία σε ακριβή περιοχή συνεχίζει να καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας που κατανάλωνε και προ κρίσης, αυτό θα σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται την κρίση ως πρόσχημα για να μην πληρώσει.

Ίσως στην προσπάθεια αυτή να επιστρατευθούν και νομικά γραφεία, κάτι που είχε επιχειρηθεί να γίνει και από την προηγούμενη διοίκηση χωρίς να προχωρήσει.

www.energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου