.

Έντονος δημόσιος διάλογος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για το μέλλον της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για το μέλλον του άνθρακα θυμίζει έντονα τις δημόσιες αντιπαραθέσεις των δεκαετιών του 1970 και 1980 για την πυρηνική ενέργεια. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει διαδηλώσεις, αντιδιαδηλώσεις αλλά και ανοικτές επιστολές.


Ανοικτή επιστολή, με την οποία εκφράζουν τη στήριξή τους στα σχέδια του αντικαγκελαρίου και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την επιβολή ειδικού τέλους σε παλαιότερα εργοστάσια λιγνίτη, δημοσίευσαν χθες Τετάρτη 50 επιστήμονες που απασχολούνται στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. Όπως λέει ο καθηγητής Ούβε Λέπριχ, ένας από τους συντάκτες της επιστολής: «Το τελευταίο διάστημα είχαμε απλώς την εντύπωση ότι σε μια τόσο σημαντική συζήτηση, που αφορά την προστασία του κλίματος και τον άνθρακα, δεν ακούγεται επαρκώς στα ΜΜΕ η φωνή της επιστήμης».

Σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα;

Τα σχέδια του γερμανού αντικαγκελαρίου Γκάμπριελ προβλέπουν την επιβολή ενός «εθνικού ειδικού τέλους για το κλίμα», το οποίο θα επιβληθεί σε παλαιότερα εργοστάσια λιγνίτη. «Θα πρέπει να είναι σαφές», λέει ο καθηγητής, «ότι σε βάθος χρόνου η προστασία του κλίματος και το ρεύμα από λιγνίτη δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο απόσυρσης από τον άνθρακα, όπως και στην περίπτωση της πυρηνικής ενέργειας, έτσι ώστε ο κλάδος να γνωρίζει ότι από την μέρα ΄Χ΄ δεν θα υπάρχει πλέον ρεύμα από λιγνίτη στη Γερμανία».

Η προαναγγελία του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ειδικά στον κλάδο του άνθρακα εκφράζονται φόβοι για απώλεια έως και 100.000 θέσεων εργασίας. Όπως λέει η Κλάουντια Κέμφερτ, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η οποία συνυπογράφει την ανοικτή επιστολή: «Κάποιοι προσπαθούν απλά να προκαλέσουν πανικό και ανασφάλεια στους εργαζόμενους. Δεν μιλάμε για τόσο μεγάλο αριθμό. Καταρχήν το ειδικό τέλος αφορά μόνον ένα πολύ μικρό μέρος των μονάδων παραγωγής. Κατά δεύτερον θα πρέπει να συνοδεύσει κανείς τους εργαζόμενους σε αυτή τη διαδικασία αναδιάρθρωσης».

Διαφιλονικούμενο το ζήτημα εντός των συνδικάτων

Η αναδιάρθρωση αυτή, σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνει και το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το ζήτημα όμως είναι αρκετά διαφιλονικούμενο και εντός των συνδικάτων. Την ώρα που το Ver.di καλεί σε διαδήλωση κατά των σχεδίων του Γκάμπριελ, το συνδικάτο του μετάλλου IG Metall τάσσεται σε επιστολή του προς τον αντικαγκελάριο ξεκάθαρα υπέρ του ειδικού τέλους για το κλίμα. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «μετά την κοινωνική και πολιτική απόφαση περί απόσυρσης από την πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει να υπάρξει τώρα και μια συντεταγμένη απόσυρση από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα».

Jurgen Doschner / Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου