.

Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τις λέξεις του κ. Λαφαζάνη

Ο κ. Λαφαζάνης 2 μήνες τώρα επαναλαμβάνει επίμονα ότι οι δρομολογημένες επιλογές στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και Μικρή ΔΕΗ) διακόπτονται οριστικά.

Είναι μια θέση συνεπής με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι πρόκειται για θέσεις αδιέξοδες και στις συνέπειες τους, δυστυχώς, τραγικές.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα που καλείται να απαντήσει στο χώρο της ενέργειας.

Τα πιο σημαντικά είναι:
-         Η προγραμματισμένη απόσυρση λιγνιτικών σταθμών που συμβάλουν καθοριστικά στην αυτάρκεια, την ευστάθεια του συστήματος και τη συγκράτηση της τιμής της kwh.
-         Η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας να δώσει πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική ενέργεια στους ιδιώτες για λόγους ανταγωνισμού.
-         Τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ που προκλήθηκαν από στρεβλώσεις στην εφαρμογή της απελευθέρωσης και οξύνθηκαν  τόσο από την αύξηση ανεξόφλητων λογαριασμών όσο και από την εμπλοκή της ως ενδιάμεσου στη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης τελών και δικαιωμάτων Α.Π.Ε.
-         Η πτώση της ζήτησης Η.Ε. λόγω της ύφεσης, γεγονός που σε συνδυασμό με την υπερεπάρκεια εγκαταστημένης ισχύος  και την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. οδηγεί σε υπολειτουργία υφιστάμενο δυναμικό, κύρια ιδιωτών, και τελικά σε απαξίωση αυτών των επενδύσεων.
-         Η διατήρηση σε λειτουργία συναλλαγματοβόρων και ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας και μάλιστα στις ναυαρχίδες του τουρισμού, όπως η Κρήτη και οι Κυκλάδες.
Οι κυβερνήσεις τα τελευταία 5 χρόνια με παλινωδίες, εντάσεις, αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις, κατέληξαν στις συγκεκριμένες επιλογές για ΑΔΜΗΕ και Μικρή ΔΕΗ, δίνοντας απαντήσεις στα πιο πάνω προβλήματα.
Η πιο σημαντική εξέλιξη που διασφαλίστηκε μέσα στη Βουλή με προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δύο νομοσχέδια- πωλητήρια, της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και της Μικρής ΔΕΗ, μετατράπηκαν σε Νόμους αναζήτησης επενδυτών.
Η υλοποίηση των 2 Νόμων επιφέρει σωρευτικά αποτελέσματα με κορυφαίο αυτό της εξασφάλισης ενός επενδυτικού προγράμματος 7 δις ευρώ, 5 στο λιγνίτη και 2 στα δίκτυα.
Με τους ηπιότερους υπολογισμούς το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα προσθέτει 1 μονάδα το χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας επί 10 χρόνια. Τι πιο σημαντικό για την πατρίδα μας που δοκιμάστηκε σκληρά από 8 χρόνια ύφεσης.
Δεν στερούνται σημασίας και άλλες θετικές συνέπειες από την υλοποίηση των 2 Νόμων.
-         Βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών με την απόσυρση Μονάδων που καταναλώνουν ετησίως 1 δις ευρώ σε πετρέλαιο.
-         Αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε Κυκλάδες- Κρήτη.
-         Αποφόρτιση του προβλήματος υπερεπάρκειας ισχύος με την αφαίρεση 1.000 MW από το νησιωτικό σύστημα.
-         Πιστοληπτική αναβάθμιση της ΔΕΗ από διεθνείς οίκους αξιολόγησης που της εξασφάλισε δάνειο, περίπου, 800 εκατ. Ευρώ για τη νέα αντιρρυπαντική Μονάδα Πτολεμαΐδα V.
-         Δραστική επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της ΔΕΗ που μαζί με την πιστοληπτική της ικανότητα της επιτρέπουν να υλοποιήσει το δικό της επενδυτικό πρόγραμμα που ανέρχεται σε 3,6 δις ευρώ.
Υπήρχε εναλλακτική λύση σ΄ αυτές τις επιλογές;
Η μόνη εναλλακτική ήταν και παραμένει η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ και το άνοιγμα των ορυχείων σε Δράμα- Ελασσόνα.
Ο κ. Λαφαζάνης δεν υιοθετεί αυτή ή κάποια άλλη εναλλακτική πρόταση. Περιορίζεται σε διακηρύξεις με τις οποίες καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση, εύχεται αυξήσεις στους μισθούς, βρίσκει ακριβή την kwh και άλλα τέτοια.
Τα προβλήματα της ενέργειας στα οποία έγινε αναφορά δεν βρίσκουν απάντηση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που το μόνο που ικανοποιούν είναι τα νεανικά οράματα του κ. Λαφαζάνη.
Τουναντίον, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση την οικονομία, στα ύψη την τιμή της kwh, στη συνέχιση της ανορθολογικής εκμετάλλευσης του λιγνίτη και σε οικονομική ασφυξία τη ΔΕΗ, η οποία οδηγείται στη λογική «πτωχή πλην τιμία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Μακεδονία που κρατάει όρθια ενεργειακά τη χώρα επί πολλές δεκαετίες οδηγείται στο σκοτάδι και το μαρασμό χωρίς τις επενδύσεις των 3 σύγχρονων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Μονάδων (Πτολεμαΐδα V, Μελίτη ΙΙ, Άγιος Δημήτριος VI) .   
Σημαντικότατη όμως πολιτική συνέπεια είναι και η εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πολύ απλά οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη κινούνται σχεδόν στο σύνολο τους εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Είναι καιρός ο κ. Τσίπρας να βάλει με ειλικρίνεια τέλος στις ψευδαισθήσεις που τόσο επίμονα και επιθετικά καλλιέργησε στα στελέχη του και τους πολίτες. Εκτός κι αν πίσω από τις λέξεις του κ. Λαφαζάνη… έρχεται ο Αλέξης!
Ό,τι κι αν συμβαίνει οφείλουν να το πουν καθαρά. Κανένας δεν τους ψήφισε για να κάνουν χειρότερη τη ζωή μας, μετά μάλιστα από τόσες θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=692766

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου