.

Το ΕΒΕ Κοζάνης ζητεί επίσπευση διαδικασιών για την Πτολεμαϊδα V

Επιστολή στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, με παράλληλη κοινοποίηση στον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ ΑΕ κ. Εμμ. Παναγιωτάκη, την Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κα Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, τους Βουλευτές Κοζάνης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, απέστειλε το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης με αφορμή τις ενέργειες του Υπουργού κ. Λαφαζάνη να στηρίξει την κατασκευή του έργου «Πτολεμαίδα 5» που θα βοηθήσει θετικά την ενεργειακή προοπτική της χώρας.
Στην επιστολή το Επιμελητήριο ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη της κατασκευής του έργου εκθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων που εκφράζουν τη Διοίκηση του φορέα. Το κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:
« Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Το έργο της κατασκευής της νέας Λιγνιτικής Μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι θεωρείται από τη Διοίκηση του Επιμελητήριου μας και την επιχειρηματική κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που εκπροσωπούμε, ως ενεργειακό έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την περιοχή μας.
Έχοντας υπόψη ότι η κατασκευή του θα βασιστεί στους πλέον σύγχρονους κανόνες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, γεγονός που θα συμβάλλει στην φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που εξασφαλίζει ο λιγνίτης της περιοχής μας, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής που προκύπτουν από τις γερασμένες μονάδες που εξακολουθούν να λειτουργούν για περισσότερα από 30 χρόνια στη Δυτική Μακεδονία, τροφοδοτώντας με το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας τη χώρα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου που θα επιφέρει τεράστια οφέλη στην περιφερειακή και βεβαίως στην Εθνική Οικονομία.
Ιδιαίτερα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η έναρξη κατασκευή του έργου στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία της ασφυκτικής οικονομικής κρίσης που βιώνει η Χώρα και ιδιαίτερα η περιοχή μας, που σημειώνει πραγματικό «ρεκόρ» στα ποσοστά ανεργίας που πλήττουν κυρίως τους νέους ανθρώπους, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα αποφέρει αναμφισβήτητα οφέλη στην απασχόληση και την αύξηση του εισοδήματος γενικότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και το μέλλον της περιοχής.
Ακόμα, σημαντική θα είναι η συμβολή του έργου στην αναθέρμανση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, που θα προκύψει από διενέργεια προμηθειών από τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και συμβάσεων ανάθεσης των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου, με την προϋπόθεση του επιμερισμού των εργασιών, ώστε να είναι δυνατή η διεκδίκηση τους από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Το έργο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμάιδα 5» αποτελεί επένδυση που θα επιφέρει πολλαπλά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Αποτελεί έργο αυταπόδεικτης σημασίας για την τοπική κοινωνία και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής, για την πάταξη της ανεργίας, για την δημιουργία κύκλου εργασιών σε εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις, για την τόνωση της τοπικής αγοράς, για την «ανάπτυξη» και για την δυναμική αναβάθμιση της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας, που αποδεδειγμένα μια σύγχρονη ενεργειακή επένδυση μπορεί να επιφέρει.
Ζητούμε, κ. Υπουργέ να επισπεύσετε τις διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας έργου, γιατί μόνο με επενδύσεις και προαγωγή της επιχειρηματικής δράσης θα αναδυθεί και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.»

Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Κωνσταντίνος Κυριακίδης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου