.

ΔΕΗ: Συναγερμός για το ρεύμα

Από imerisia.gr
«Πορτοκαλί συναγερμός» έχει σημάνει για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς λόγω του ψύχους στα Βαλκάνια έχουν περιοριστεί οι εισαγωγές ρεύματος και αερίου με αποτέλεσμα οι καταναλωτικές ανάγκες στη χώρα μας να καλύπτονται οριακά.

Η στροφή των ελληνικών νοικοκυριών στη θέρμανση από κλιματιστικά και ηλεκτρικές θερμάστρες, λόγω του ακριβού πετρελαίου, φουντώνει τη ζήτηση ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Από χθες η νεοσύστατη αρχή «Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΑΔΜΗΕ), ο «Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) και η ΔΕΗ έχουν τεθεί από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε επιφυλακή ώστε να μην μείνει ούτε ένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα και φυσικό αέριο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο Σάββατο.

Χθες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να βγάζει εκτός συστήματος μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που «καίνε» φυσικό αέριο, ενώ ταυτόχρονα άλλες μονάδες της ΔΕΗ δεν λειτουργούσαν είτε λόγω βλάβης είτε είχαν χαμηλή παραγωγή λόγω κακής ποιότητας του λιγνίτη. Παράλληλα, ένα πολυπόθητο... αλγερινό βαπόρι που θα έφερνε υγροποιημένο αέριο... δεν μπόρεσε να πιάσει στη Ρεβυθούσα όπου βρίσκεται η αποθήκη του ΔΕΣΦΑ.

Η ευστάθεια του συστήματος ηλεκτρικού ρεύματος κρέμεται κυριολεκτικά από μία... κλωστή και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση με την οποία έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιούσε «πορτοκαλί συναγερμό» αφού έλειπαν 3,5 Γιγαβάτ ρεύματος.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στις 8 το βράδυ είχε φτάσει στα 7.800 Μεγαβάτ. Φορτία τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες υπερκαλύπτονται από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Εκεί γύρω στις 7 το απόγευμα δύο μονάδες της ΔΕΗ το «Λαύριο ΙΙ» και η «Μελίτη» στη Φλώρινα έπαθαν βλάβη, μειώνοντας κι άλλο την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Όλα ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου όταν η Βουλγαρία διέκοψε τις εξαγωγές ρεύματος, όπως και τα Σκόπια στις 13 του μηνός λόγω του ψύχους και της ανάγκης κάλυψης των δικών τους αναγκών.

Ταυτόχρονα από την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία έπαψε να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή το θρίλερ... κορυφωνόταν χθες όταν ο ΔΕΣΦΑ έκανε γνωστό πως για δεύτερη φορά καράβι από την Αλγερία που μεταφέρει φορτίο υγροποιημένου αερίου (73.000 κυβικά μέτρα) για λογαριασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) ανέβαλε την έλευσή του στο σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ. Οι δεξαμενές στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα, λιγοστεύουν και σύμφωνα με την ενημέρωση της αλγερινής εταιρίας Sonatrach και της ΔΕΠΑ το φορτίο θα φτάσει μεθαύριο το Σάββατο. Η ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου φτάνει σε ιστορικά επίπεδα 230.000 μεγαβατώρες, ενώ η «Ρεβυθούσα» καλύπτει 140.000 με 170.000 μεγαβατώρες.

Ευτυχώς υπάρχει και το ρωσικό αέριο μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που καλύπτει ανάγκες 110.000 μεγαβατώρες ημερησίως.

«Κόκκινος» συναγερμός

Κρίσιμη είναι και η κατάσταση στο σύστημα ηλεκτροδότησης κι αν παραστεί ανάγκη θα σημάνει "κόκκινος συναγερμός".

Πριν τον "κόκκινο" συναγερμό, αν χρειαστεί όπως αποφάσισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης θα κοπούν από σήμερα οι εξαγωγές ρεύματος. Το σχέδιο του red alert προβλέπει για την αποφυγή μπλακ άουτ εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε βιομηχανίες και μέση τάση.

Χθες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε να περιοριστεί η προμήθεια αερίου σε θερμικές μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο. Έτσι βγήκαν εκτός η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ELPEDISON στη Θίσβη και οι μονάδες του Λαυρίου «ΙΙΙ» και «VIII» του Αγ. Γεωργίου. Σήμερα θα μπει ξανά η «ELPEDISON», ενώ θα βγουν εκτός η μονάδα της «ΗΡΩΝ» και κατά 50% της «Protergia». Στις μονάδες αερίου οι διακοπές θα γίνονται εκ περιτροπής. Προτεραιότητα θα δίνεται στις ιδιωτικές λόγω της υψηλότερης απόδοσης που έχουν.
Η τροφοδοσία του δικτύου είναι οριακή αφού όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «Καρδυά», «Αγ. Δημήτριος», «Μεγαλόπολη» και «Μελίτη» έχουν χαμηλή απόδοση λόγω της κακής ποιότητας του λιγνίτη.

Υδροηλεκτρικά ΔΕΗ

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένη λόγω και της μη συμμετοχής στο σύστημα ηλεκτροδότηση των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ.

Οι ταμιευτήρες τους δεν είναι ικανοποιητικά γεμάτοι, παρά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του ΥΠΕΚΑ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι ο "κόκκινος συναγερμός" δε θα χρειαστεί να σημάνει.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου