.

Όλες οι "πόρτες" ανοιχτές για την υλοποίηση του σχεδίου Helios

Από το energypress.gr...

Ένα ειδικό καθεστώς fast track με «ονοματεπώνυμο», για την εξυπηρέτηση δηλαδή του σχεδίου παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και μεταφοράς της στις Ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργείται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπου και πρόκειται να παρουσιαστεί προσεχώς.

Βασικό «εργαλείο» του σχεδίου είναι η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τα έσοδα του «Πράσινου Ταμείου» από τις δημοπρατήσεις ρύπων κ.λπ. Πρόκειται για το φορέα υλοποίησης του project Helios, η οποία θα ιδρύει εταιρείες για την ίδρυση και λειτουργία ενός ή περισσοτέρων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., ενώ μετά την έκδοση των αδειών, η Εταιρεία θα συμπράττει με στρατηγικό ή στρατηγικούς επενδυτές για την υλοποίηση των σταθμών παραγωγής που θα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η εταιρία, η οποία θα εξαιρείται από τις διατάξεις που ισχύουν για τους οργανισμούς και εταιρίες ιδιοκτησίας δημοσίου, ως βασικές αρμοδιότητές της έχει: τη διερεύνηση και αξιολόγηση του «ανανεώσιμου» δυναμικού της χώρας, τη διαχείριση για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου των ακινήτων τα οποία παραχωρούνται στα πλαίσια του προγράμματος, είτε από το Δημόσιο είτε από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και έργων και την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά της ενέργειας που θα παράγεται.
Ευνοϊκό καθεστώς
Ταυτόχρονα η εταιρεία του δημοσίου εξοπλίζεται με όλα τα «εφόδια» για να ξεπερνάει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είναι κανόνας για άλλες επενδύσεις. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

  • Οι αιτήσεις που κατατίθενται από την Εταιρία και τις εταιρίες – παραγωγούς εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης. Σημειώνεται ότι η υπέρβαση της συγκεκριμένης προθεσμίας συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα του αρμόδιου υπαλλήλου. Επίσης, όσον αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με το δίκτυο, η προθεσμία ορίζεται σε ένα μήνα.  
  • Κατά προτεραιότητα εξετάζονται οι αιτήσεις για τις απαιτούμενες οικοδομικές ή άλλου τύπου άδειες.
  • Για την έκδοση της άδειας παραγωγής κάθε σταθμού από τη ΡΑΕ, δεν θα εξετάζεται η τεχνική και χρηματοοικονομική ικανότητα του επενδυτή. Αυτό θα όταν η εταιρία – παραγωγός έρχεται σε σύμπραξη με στρατηγικό επενδυτή.
  • Για την ένταξη των σταθμών παραγωγή του ΗΛΙΟΣ στο δίκτυο, το σχέδιο νόμου, αντί της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο (3468/2006), προβλέπει την υπογραφή ειδικής σύμβασης μεταξύ της εταιρίας – παραγωγού και του αρμόδιου διαχειριστή, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ετών.
Σε ακίνητα δημοσίου - ΟΤΑ
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του προγράμματος θα γίνεται σε ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα παραχωρούνται δωρεάν στην εταιρία είτε σε ακίνητα που ανήκουν σε Ν.Π.Δ.Δ. ή ΟΤΑ Α’ ή Β’ βαθμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη σχετική διάταξη, σε περίπτωση που η τελευταία κατηγορία ακινήτων διακατέχεται παράνομα από τρίτους, προβλέπεται η  άμεση αποβολή των συγκεκριμένων προσώπων και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας περί προστασίας της δημόσιας κτήσης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου