.

Από επτά κτίρια του δημοσίου ξεκινά η "επιχείρηση ESCO's" για την ενεργειακή εξοικονόμηση

Από το www.energypress.gr
Με κονδύλια του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακών παρεμβάσεων σε κτίρια του Δημοσίου, το οποίο «τρέχει» το ΚΑΠΕ και αφορά 7 μεγάλα δημόσια κτίρια. Την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεγράφη η ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, ενώ ο βασικός όγκος των εργασιών που απαιτούνται, έχει ήδη προχωρήσει.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα πληρωθούν αποκλειστικά από τις εταιρείες καθετοποιημένων ενεργειακών υπηρεσιών (ESCO’s), οι οποίες θα αποπληρωθούν στη συνέχεια από την οικονομία που θα προκύψει στο ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ. Αυτό άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό του μοντέλου που συναντάται συχνά στο εξωτερικό και ήδη έχει νομοθετηθεί στη χώρα μας. Ο κάτοχος του ακινήτου δεν βάζει καθόλου χρήματα, ενώ αντίθετα η εταιρεία ESCO διαθέτει τα κεφάλαιά της και κερδίζει σε βάθος χρόνου από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται.
Ενδιαφέρον από 60 φορείς...
Στην αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος που απεύθυνε το ΚΑΠΕ , είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν οι διοικήσεις 60 περίπου δημόσιων κτηρίων ανά τη χώρα. Τελικά έχουν επιλεγεί επτά, στα οποία συγκαταλέγονται το νοσοκομείο Σωτηρία, το Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, το κτίριο του ΓΕΕΘΑ, το Κολυμβητήριο Γλυφάδας κ.λπ. Αντίστοιχα, ενδιαφέρθηκαν να επιλεγούν ως εταιρείες ESCO’s, μερικές δεκάδες επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων εξειδικευμένες και έμπειρες εταιρείες από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, αλλά και μεγάλες ελληνικές βιομηχανικές και κατασκευαστικές εταιρείες που «μπαίνουν», με τη δημιουργία θυγατρικών, στην παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.
Το ΚΑΠΕ εκτός της επιλογής των κτηρίων με βάση τα κριτήρια που έθεσε, έχει ήδη πραγματοποιήσει με τα κατάλληλα συνεργεία την καταγραφή της κατάστασης των κτηρίων, έχει κάνει τις απαραίτητες προσομοιώσεις, έχει εκπονήσει τις μελέτες για το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική κατάρτιση των φακέλων που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των κτιρίων και στις εταιρείες ESCO’s για να οριστικοποιηθεί κάθε μία συνεργασία.
Λείπουν τα στοιχεία
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης", δηλώνει στο "ΕnergyPress" ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθώς, όπως εξηγεί δεν υπάρχουν στοιχεία που να διαχωρίζουν τις δαπάνες και άρα να είναι μετρήσιμα τα περιθώρια που υπάρχουν σε κάθε τομέα και συνεπώς να μπορεί να υπολογιστεί από την εταιρεία ESCO ποιο είναι το προβλεπόμενο όφελος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. "Όταν σε ένα διακόπτη ενός νοσοκομείου "ακουμπάει" ο φωτισμός, κρίσιμα μηχανήματα και το… κυλικείο, τότε χρειάζεται πολύ δουλειά για να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση", λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, με το πιλοτικό αυτό έργο, διαπιστώνονται στην πράξη τα προβλήματα και δημιουργείται η βάση για την υπέρβασή τους. Επιπλέον, απαντώνται ζητήματα όπως το τι συμβόλαια πρέπει να υπογραφούν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των κτηρίων και στις εταιρείες ESCO’s, ποια νομικά κείμενα πρέπει να υπάρξουν, τι πρέπει να περιλαμβάνει η προκήρυξη των διαγωνισμών κ.λπ.
Απαιτούνται 40 - 50 δισ. ευρώ
Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι στο συγκεκριμένο τομέα δημιουργείται μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική. Για να πιάσει η χώρα τους στόχους του 20 – 20 – 20 όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να διατεθούν περί τα 20 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε κτίρια.
Αντίστοιχα, για να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτήρια του ελληνικού Δημοσίου και μόνον, απαιτούνται κεφάλαια περίπου 40 – 50 δισ. ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν στο εξωτερικό, στις εταιρείες του κλάδου, «σχολάζοντα» κεφάλαια, τα οποία αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες. Κατά κανόνα, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, στη χώρα μας οι παρεμβάσεις στα κτίρια αποτελούν πράγματι επενδυτικές ευκαιρίες για τον εξής λόγο: Επειδή βρίσκονται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κατάταξη (είναι πολύ σπάταλα), η εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί μετά από μια επισκευή - παρέμβαση είναι πολύ μεγάλη και συνεπώς η απόσβεση της αρχικής επενδυτικής δαπάνης και η επίτευξη κέρδους έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι στα κτίρια προηγμένων κρατών όπως εκείνα της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Αναφέρεται για παράδειγμα ότι στη χώρα μας εύκολα «πιάνει» κανείς ένα ποσοστό εξοικονόμησης 40%, ενώ εάν κάνει παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες κ.λπ. μπορεί να φτάσει σε επίπεδα εξοικονόμησης 70%.
Βεβαίως, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, γίνεται πιο δύσκολο το να διαθέσει μια εταιρεία υψηλά κεφάλαια τα οποία να περιμένει να τα «πάρει» σιγά – σιγά σε μακροχρόνια βάση. Φαίνεται όμως ότι το «ελληνικό μοντέλο» ESCO’s θα στηριχθεί σε εταιρείες που θα παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες όχι σε ολόκληρο το φάσμα των παρεμβάσεων αλλά σε εκείνες που ταιριάζουν στο αντικείμενο της κάθε μίας: Εταιρείες με μονωτικά υλικά, αλουμινίου, κλιματισμού, έχουν ήδη ενδιαφερθεί να προσφέρουν τα υλικά τους και να αποπληρώνονται σε μακροχρόνια βάση από την εξοικονόμηση που θα έχουν οι ιδιοκτήτες των κτηρίων.
Και η ΔΕΗ στο παιχνίδι...
Στο χώρο έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία οργανωτικής συγκρότησης του αντίστοιχου τμήματος. Στο πλαίσιο του σχεδίου για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο η ΔΕΗ με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1.000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος. Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε πέντε Δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου