Μακεδονία: Λουκέτο για 1200 κατασκευαστικές
Ανάρτηση:
Πέτρος Αλμπάνης
την
6 Αυγ 2012
Με «λουκέτο» απειλούνται 600 εργοληπτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και συνολικά 1.200 της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν φτάσει στα όριά τους από τη γραφειοκρατία και την ασυνέπεια Πολιτείας και δήμων καθώς και από την ανυπαρξία χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες.
Ήδη οι χιλιάδες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές πληρώνονται με καθυστερήσεις μέχρι και οκτώ μηνών, ενώ τα χρέη πηγαίνουν... αλυσίδα στους προμηθευτές τους και στην αγορά.Αυτή η καταθλιτική εικόνα επικρατεί σήμερα στον τομέα των κατασκευαστών. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι περισσότερες εταιρίες είναι στο χείλος της καταστροφής, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις έργων που έχουν ολοκληρωθεί, πλην όμως η αποπληρωμή τους καθυστερεί μέχρι και τέσσερα χρόνια!
Επιστολή
Χτες, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Ψωμιάδης ζητά «την επιτάχυνση εκκαθάρισης και αποπληρωμής των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία». Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, «η αδυναμία των τραπεζών να λαμβάνουν, από εκχώρηση, πιστοποιήσεις λογαριασμών δημοσίων έργων απέκλεισε και τις ελάχιστες εναπομείνασες υγιείς επιχειρήσεις από τη δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς, αφού πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τα δημόσια έργα προς εκτέλεση. Μόνο τα έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έχουν ροή πληρωμών αλλά είναι τόσο μεγάλη η καθυστέρηση αποπληρωμής λόγω αγκυλώσεων γραφειοκρατίας, που στην ουσία και τα έργα αυτά εξοφλούνται με τρομακτική χρονική καθυστέρηση».
«Εδώ και δυόμισι χρόνια ακούμε για ανάπτυξη, όμως δεν είδαμε καμία κίνηση ουσίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντιθέτως, όλα συνέτειναν στο αντίθετο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις όλων των τάξεων και μεγεθών ή να έχουν πτωχεύσει ή να βρίσκονται εισηγμένες στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης των υποχρεώσεων του Δημοσίου», τονίζει ο κ. Ψωμιάδης.
Δεν έχει άδικο αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 2004 στη Θεσσαλονίκη υπήρχαν περισσότερες από 1.200 τέτοιες επιχειρήσεις και οκτώ χρόνια μετά έμειναν οι μισές.
ΤΕΕ/ΤΚΜ
«Η ευθύνη είναι παντού. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ υπάρχουν, αλλά απαιτούνται σωστές και ολοκληρωμένες μελέτες και περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που ανατρέπουν τον προγραμματισμό. Και το ΕΣΠΑ είναι καλή περίπτωση. Υπάρχουν σε άλλους φορείς πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις, λόγω για παράδειγμα προβλημάτων στον «Καλλικράτη». Υπάρχει και το γνωστό άρρωστο κλίμα (διαφθορά κ.λπ.), με αποτέλεσμα πλέον τα χρέη των εταιριών να είναι πάρα πολλά. Ο κίνδυνος για κλείσιμο πολλών εργοληπτικών εταιριών είναι ορατός. Μεγάλο μέρος του κόσμου είναι άνεργοι ή απλήρωτοι και υπάρχουν προβλήματα και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και στο κομμάτι που τους αναλογεί να περιορίσουν τις καθυστερήσεις», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τάσος Κονακλίδης.
Ρευστό «γιοκ»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργοληπτών είναι οι τράπεζες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Γάγαλης, επισήμανε ότι «τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι εξασφαλισμένα και πληρωνόμαστε εγκαίρως. Είναι όμως σκληρές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, μερικώς δικαιολογημένα, μερικώς αδικαιολόγητα. Οι επεμβάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών σε τεχνικά θέματα είναι αδικαιολόγητη. Να διαφυλάξουν τη νομιμότητα, όχι όμως να αποτελούν τροχοπέδη στις πληρωμές».
Ο κ. Γάγαλης τονίζει ότι οι εταιρίες που υπάρχουν κινδυνεύουν όλες με «λουκέτο». Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα χρέη από δημοτικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ίδια κεφάλαια ή μέσω της ΣΑΤΑ (τακτική επιχορήγηση ΟΤΑ). «Οι δήμοι χρωστούσαν από το παρελθόν μεγάλα ποσά. Ο "Καλλικράτης" τους... έσφιξε ακόμη περισσότερο και υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρωστούν χρήματα μέχρι και τέσσερα χρόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε και νοικοκυρεύτηκε πληρώνοντας πλέον σε σχετικά ικανοποιητικούς χρόνους. Δε συμβαίνει το ίδιο και με τον πρώην δήμο Σταυρούπολης, παρά τις προσπάθειες», είπε ο κ. Γάγαλης.
ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δημοσίευση σχολίου