.

"Πράσινο" φως ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

- Διαφωνίες για τα εδάφη από τον Δήμο Εορδαίας
- Κάθετα αντίθετος με το ΣΔΙΤ ο Περιφερειάρχης
- Οι επιφυλάξεις Ιωαννίδη

- Σε επόμενη συνεδρίαση η απόφαση για το μεγάλο έργο απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ

"Πράσινο" φως ως προς το κρίσιμο κομμάτι του ιδιοκτησιακού των εδαφών της ΔΕΗ και την παραχώρησή τους για χρήση από τη ΔΙΑΔΥΜΑ για τα αναπτυξιακά σχέδιά της (ένα από αυτά είναι και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ που συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Με τον δήμο Εορδαίας να εκφράζει τις έντονες διαφωνίες του για το ιδιοκτησιακό των εδαφών ενώ είναι ανοιχτές οι διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής από την επιχείρηση και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη να διαφωνεί έντονα με το εργοστάσιο ΣΔΙΤ, λέγοντας πως αν παρθεί τέτοια απόφαση δεν θα βάλει την τελική υπογραφή.
Όπως τόνισε με νόημα ο διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης: "Με απόφαση διοικητικού συμβουλίου λύνεται οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εδαφών. Είχαμε πει ότι εάν δεν λυνόταν το ιδιοκτησιακό, η επιχείρηση θα οδηγούνταν σε τέλμα. Ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό, το τόνισα και στο συμβούλιο, το καθεστώς έπρεπε να λυθεί γιατί δημιουργούσε μείζων ζήτημα για την πορεία της ΔΙΑΔΥΜΑ".
Με την τωρινή απόφαση, σύμφωνα με την επιχείρηση, η ΔΙΑΔΥΜΑ θα μπορεί να αξιοποιήσει το βιοαέριο από το α και το β κύτταρο του ΧΥΤΑ, παράγοντας το ρεύμα, να προβεί με ιδίους πόρους στην αποκατάσταση του α και του β κυττάρου, να κάνει επέκταση του κέντρου διαλογής. Επίσης, να μπορεί η ΔΙΑΔΥΜΑ να κάνει τη μονάδα επεξεργασίας, τη μονάδα λυματολάσπης, αλλά και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το τελευταίο μεγάλο έργο των 40 και πλέον εκ. ευρώ, η απόφαση θα παρθεί σε ξεχωριστεί συνεδρίαση της ΔΙΑΔΥΜΑ, εντός του επόμενου μήνα (το πιθανότερο). Οι "πιεστικές" ημερομηνίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Ανάδοχο αφορούν μέχρι τις 29 Μαΐου, αλλά σύμφωνα με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, τώρα που βρέθηκε η λύση στο ιδιοκτησιακό των εδαφών θα μπορέσει να προχωρήσει και η συζήτηση για το εργοστάσιο (θεωρώντας ότι θα δοθεί παράταση).
"Η απόφαση του Δ.Σ. για τα εδάφη βοηθάει εμμέσως την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ", διευκρίνισε ο κ. Μαυρίδης, μιας και το ζήτημα ευθύς εξαρχής ήταν η επιβίωση της ΔΙΑΔΥΜΑ και τίποτα άλλο. "Εάν θα προχωρήσει το εργοστάσιο, θα το δούμε σε άλλο απόφαση του Δ.Σ. Θα δει το συμβούλιο όλες τις παραμέτρους και θα αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι", είπε ο κ. Μαυρίδης, χαρακτηρίζοντας "γενναία" την απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, είπε πως πρόκειται για μια "ειλημμένη απόφαση από προηγούμενο Δ.Σ.", διευκρινίζοντας πως τα εδάφη (830 στρέμματα) θα τα δώσει η ΔΕΗ στη ΔΙΑΔΥΜΑ, με την προϋπόθεση ότι θα πάρει και 260 στρέμματα επιπλέον για τα απόβλητα της ΔΕΗ. Για το εργοστάσιο δεν συζητήθηκε κάτι επιπλέον και θα γίνουν περεταίρω συνεννοήσεις, αφού θα υπάρξει επαφή με τον δικηγόρο και μετά θα πέσουν (ή ...όχι) οι υπογραφές για το εργοστάσιο.

Κάθετα αντίθετος στο ΣΔΙΤ ο περιφερειάρχης - Μειοψηφία για το ιδιοκτησιακό και ο Δήμος Εορδαίας!

Εντωμεταξύ, ο Δήμος Εορδαίας είναι και ο μόνος κάθετα αρνητικός δήμος με τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ Κώστα Πολυχρονίδη να δηλώνει πως υπάρχουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα. "Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Διαφωνήσαμε με το θέμα της παραχώρησης των εκτάσεων με απόφαση Δ.Σ. Οι θέσεις μας είναι σταθερές και μη διαπραγματεύσιμες. Η ΔΕΗ οφείλει να μας δώσει τις εκτάσεις χωρίς ανταλλάγματα. Δεν εκβιαζόμαστε και συνεχίζουμε να απαιτούμε".
Σημαντικότατη είναι, ωστόσο, για το θέμα και η θέση του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος είπε πως δεν υπογράφει σε καμία περίπτωση την κατασκευή του έργου ΣΔΙΤ, ότι απόφαση και να παρθεί. Είπε πως το έργο δεν έχει οικονομικά οφέλη και πως μπορούν να επιλεγούν άλλες μεθόδους με διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, ώστε να μην εκχωρηθούν όλα αυτά στον εργολάβο. "Όποια δραστηριότητα γίνεται πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών. Σήμερα κοστίζει στην επιχείρηση 34 ευρώ ο τόνος. Αν προχωρήσει το ΣΔΙΤ, στην τοπική οικονομία θα στοιχίσει 132 ευρώ ο τόνος. Αν εφαρμόσουμε τις κοινοτικές οδηγίες, ο φόρος ενταφιασμού θα γίνει 68 ευρώ ο τόνος". Ο ίδιος πρότεινε διαλογή απορριμμάτων στην πηγή, ενώ για την αυτού καθαυτού την επένδυση, τόνισε πως η τεχνολογία αυτή μας δεσμεύει για τα επόμενα 30 χρόνια". Ο περιφερειάρχης ζήτησε να αποκατασταθεί η αδικία και τα εδάφη να αποκατασταθούν.

Ιωαννίδης: "Η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν πρέπει να πάει στον πάτο"
Οι διαφωνίες του Δήμου Κοζάνης αφορούν στις ποσότητες που θα διαχειρίζεται η μονάδα και επί μέρους ζητήματα. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης το έργο είναι ώριμο κατά 99%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται από το καλοκαίρι μια διαπραγμάτευση. "Η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν πρέπει να πάει στον πάτο. Χτίστηκε με προσπάθειες ανθρώπων και τα χρήματα των πολιτών, εφαρμόζοντας ένα ορθολογικό σύστημα. Ο Δήμος έχει το 25% στην επιχείρηση και οφείλουμε να συνδράμουμε ώστε να πάει σε άλλα επίπεδα". Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως το έργο δεν μπορεί να σταματήσει γιατί μπαίνει σε κίνδυνο η εταιρεία, από τον κίνδυνο αποζημιώσεων, προσθέτοντας με νόημα πως "τα όχι είναι εύκολα. Όσοι διαφωνούν οφείλουν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο σήμερα, όχι μετά από 10 χρόνια"...

Το πολιτικό σκέλος
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, θέτοντας το πολιτικό διακύβευμα που είναι σε πρώτη φάση η σχέση με τη δημόσια γη και τη ΔΕΗ, λέγοντας πως είναι σταθερή και μόνιμη διεκδίκηση της περιοχής. Επίσης, τόνισε πως η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί πρέπει να είναι υπέρ των πολιτών, λέγοντας πως το μοντέλο ΣΔΙΤ δεν είναι το ιδανικό και ότι η πολιτική για τα σκουπίδια πρέπει να προσαρμόζεται.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου