Η μυστική συνάντηση στην Αθήνα για τον TAP
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
18 Μαΐ 2015
Μυστική συνάντηση στην Αθήνα είχαν πρόεδροι και αντιπρόεδροι κορυφαίων ενεργειακών κολοσσών. Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο ξενοδοχείο Hilton, οι επικεφαλής του ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline - Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου), καθώς και των πέντε εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού, συσκέφθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους.
Σκληρό πόκερ από την Αθήνα
Με τις προθεσμίες να πιέζουν, οι ισχυροί άνδρες της βρετανικής ΒΡ, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, της νορβηγικής Statoil, της βελγικής Fluxys, της ισπανικής ENAGAS και της ελβετικής ΑΧΡΟ αποφάσισαν εσπευσμένα να πραγματοποιήσουν μίτινγκ, αυτή τη φορά στην Αθήνα - μακριά από τη συνήθη «βάση» τους στην Ελβετία - παρουσία των πρεσβευτών των χωρών, ενός διπλωμάτη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και του αμερικανού πρέσβη.
Σίγουρα η συζήτηση δεν ήταν ανέφελη. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης αποδείχθηκε σκληρότερος διαπραγματευτής ή περισσότερο πείσμων από ό,τι περίμεναν. Η επιμονή του για αντισταθμιστικά οφέλη από τη διέλευση του ΤΑΡ δημιούργησε τριγμούς, ειδικά αυτή την περίοδο που οι εταιρείες πιέζονται για να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του αγωγού.
Την ίδια ώρα που όλοι θεωρούσαν ότι το θέμα των ελληνικών απαιτήσεων είχε κλείσει, καθώς στη διεκδίκηση για transit fees (τέλη διέλευσης) έπεσε... ευρωπαϊκό φρένο, η ελληνική πλευρά φαίνεται να κάνει μιαν αναπάντεχη κίνηση σε αυτή την ιδιότυπη παρτίδα σκακιού, περιμένοντας τις δέουσες κινήσεις από τον... αντίπαλο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συζήτηση που είχε ο κ. Λαφαζάνης, την περασμένη Τρίτη, μία ημέρα μετά τη μυστική συνάντηση στο Hilton, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Fluxys κ. Βάλτερ Πίραρ και τον πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα κ. Μαρκ βαν ντεν Ρέεκο έλληνας υπουργός δεν έκανε λόγο για τέλη διέλευσης αλλά για «εύλογα» αντισταθμιστικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο. Επεσήμανε ότι αυτά απορρέουν από την κάλυψη των λειτουργικών διαδικασιών και των περιβαλλοντικών κινδύνων (environmental risks), τους οποίους αναλαμβάνει το κράτος για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις των αγροτών στα σημεία διέλευσης του αγωγού, όπως προβλέπονται στο σχέδιο Αποκατάστασης Διαβίωσης που θα συναφθεί μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας. Ζήτησε επίσης να εξεταστούν τροποποιήσεις στη χάραξη του TAP, ιδιαίτερης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες, όπου εκφράζονται και τοπικές αντιδράσεις.
Παζάρι για τα αντισταθμιστικά
Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τη διοίκηση του TAP να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση επί των αιτημάτων που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά. Μια πρώτη κουβέντα άλλωστε έγινε και στο περιθώριο της μυστικής συνάντησης, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, ενώ το «παζάρι» αναμένεται να συνεχιστεί σύντομα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθούν στην Αθήνα και πάλι στελέχη του TAP.
Την ίδια στιγμή η τροποποίηση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου και συνοδευτικές εγκαταστάσεις» πάγωσε, καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο κλήθηκε την περασμένη Δευτέρα να γνωμοδοτήσει επί του φακέλου, τελικά απέσυρε το θέμα. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, τελευταία στιγμή εστάλησαν προσθήκες, χωρίς διευκρινίσεις, οπότε το θέμα παραπέμφθηκε στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Είχαμε ενστάσεις επί της αρχικής χάραξης. Δεν θέλουμε να περάσει από τα Τενάγη ή την ανατολική πεδιάδα της Καβάλας. Εγιναν κάποιες αλλαγές από το υπουργείο στην όδευση του αγωγού και θέλουμε να τις εξετάσουμε» αναφέρει ο ίδιος. Παράλληλα η Περιφέρεια δεν φαίνεται ότι θα αποδεχθεί την όδευση του αγωγού από την περιοχή χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Στο μέσον διεθνών συμφερόντων
Πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ για τον ρωσικό αγωγό
Την ώρα που η κυβέρνηση ωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επισπεύσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του TAP, εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου να παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Μόσχα για τη διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από την ελληνική επικράτεια.
Οι πρώτες ενστάσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση να κατασκευαστεί στην Ελλάδα ο λεγόμενος Greek Stream και συνεχίστηκαν σε όλους τους τόνους. Ο Greek Stream αποτελεί προέκταση του Turkish Stream, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους ρωσικούς αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία και αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, πΓΔΜ και Σερβίας, στην Ουγγαρία και πιθανώς στην Αυστρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιά στελέχη του ελληνικού διπλωματικού σώματος δεν αποκλείουν την πιθανότητα να συνδέονται τα αιματηρά γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στο Κουμάνοβο με τα σχέδια της Μόσχας για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω Σκοπίων στην Κεντρική Ευρώπη. Οπως επισημαίνουν, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο σε αυτή τη στρατηγική, που είναι οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιθυμούν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
Τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τη ελληνορωσική συμφωνία που αφορά τον αγωγό μετέφερε και ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ κ. Αμος Χόστεϊν, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αθήνα το πρωί της 8ης Μαΐου. Αντίθετα, ο ίδιος διεμήνυσε τη στήριξή του στον αζερικό αγωγό.
Μία ημέρα πριν ο Αλεξέι Μίλερ της ρωσικής Gazprom υπέγραφε στην Αγκυρα την επίσημη συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή του Turkish Stream, παρότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απόφαση της Τουρκίας. Οι συγκρούσεις στα Σκόπια τα ξημερώματα του Σαββάτου έδωσαν τροφή για πολλά σενάρια, τα οποία ασφαλώς «πλημμύρισαν» πολλά ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το Russia Today ή το Sputnik International. Σε αυτά πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η πΓΔΜ φαίνεται να έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ και μιλούν για έναν αντισυμβατικό πόλεμο των Αμερικανών προκειμένου να εξουδετερώσουν τη γεωστρατηγική διαδρομή του αγωγού, «αξιοποιώντας» τους αλβανούς εθνικιστές.
Μάλιστα, θεωρούν τα επεισόδια στο Κουμάνοβο προειδοποίηση προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Δημοσίευση σχολίου