.

Παναγιωτάκης: Βελτιώνεται η εισπραξιμότητα της ΔΕΗ - Κανονικά η αποπληρωμή των 110 εκατ ευρώ προς την ΕΤΕπ

Σημάδια βελτίωσης καταγράφει η πορεία είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών προς την ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Μανώλη Παναγιωτάκη, καθώς αρχίζουν να αποδίδουν "καρπούς" το καθεστώς των δόσεων και η παροχή έκπτωσης της τάξεως του 15% προς τους συνεπείς καταναλωτές.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την συνέντευξη που έδωσε o επικεφαλής της επιχείρησης στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", όπου κάνει λόγο για αισθητή βελτίωση της ρευστότητας, με τις εισπράξεις της ΔΕΗ κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, να κινούνται στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο του 2016, όταν το τότε μερίδιο της στην αγορά ήταν κατά 7-8% μεγαλύτερο, και ενώ απουσίαζε η έκπτωση του 15%. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, επισημαίνει ότι η αποπληρωμή προς το τέλος του έτους των 110 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ, θα γίνει δίχως κανένα πρόβλημα.

Οσο για την εξυπηρέτηση των από εδώ και πέρα δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, χαρακτηρίζει το 2018 ως χρονιά σαφώς πιο εύκολη από το 2017, καθώς η επιχείρηση θα κληθεί να εξοφλήσει ένα διαχειρίσιμο ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα κατά το 2019 όπου η ΔΕΗ καλείται να αποπληρώσει μεταξύ άλλων το ομόλογο ύψους 400 εκατ. για την αποπληρωμή του οποίου, όπως λέει ο κ. Παναγιωτάκης, γίνονται ήδη οι απαραίτητοι σχεδιασμοί, προκειμένου η επιχείρηση να ανταποκριθεί ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατό να βγει στις αγορές.

Προσδοκά πάντως σε συνάρτηση και με την αναμενόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητας (εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών σε εξιδεικευμένο σύμβουλο) σε βελτίωση των οικονομικών δεικτών της ΔΕΗ, προκειμένου οι διεθνείς οίκοι να αναβαθμίσουν το rating της επιχείρησης.

Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Παναγιωτάκης και στο νέο Business Plan της ΔΕΗ, το οποίο και επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η επιχείρηση από κοινού με την Mc Kinsey. Ο στόχος είναι εντός της επόμενης τριετίας να έχει ολοκληρωθεί μια δραστική παραγωγική ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην παροχή νέων υπηρεσιών.

Πτυχές αυτής της πολιτικής, συνιστούν το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού στο οποίο και θα εκπαιδευθούν συνολικά 1.450 στελέχη, η νέα πολιτική στελεχών προκειμένου να αναβαθμιστεί το μάνατζμεντ με την κατάλληλη οργανωτική δομή, καθώς και η αξιολόγηση και αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο των 250 επιστημόνων και μηχανικών που έχουν προσληφθεί στην ΔΕΗ από το 2011 και έπειτα.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου