.

Παράταση για τους δασικούς χάρτες [Έως 25 Σεπτεμβρίου]

Τελευταία παράταση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντάς την ως «απόλυτη καταληκτική ημερομηνία». Όπως είπε, με συγκεκριμένη τοπολογία που κατατίθεται σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή, στόχος είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών με τη βελτίωση της υποβολής αντιρρήσεων, αλλά και η εναρμόνιση των επτά τελευταίων Δήμων με τις απαιτήσεις των δασικών χαρτών.


Ταυτόχρονα, στην εν λόγω τροπολογία νομοθετείται και η «υπουργική απόφαση Τσιρώνη» για τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η εν λόγω απόφαση δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμο των αυθαιρέτων, αλλά εξυπηρετεί την εξέλιξη του έργου των δασικών χαρτών, ενώ «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών» όπως είπε.

Επιπλέον, εξήγγειλε τη διαδικασία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, προκειμένου να συντάξει σχετικό νόμο για το ζήτημα των αυθαίρετων οικιστικών πυκνώσεων. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει το παράβολο και το έννομο συμφέρον, δέκα ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντίρρησης, ενώ συμπληρωματικά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά και φωτοερμηνείες, μέχρι και μία ημέρα πριν την εξέτασης της αντίρρησης.

Επίσης, πρόκειται να σταλούν και ενημερωτικά σημειώματα, προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε πολίτης πότε θα λήξει η προθεσμία για την υποβολή τους. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, για περιπτώσεις αγροτών που είναι οι πιο ευαίσθητες για εξαγορά ή αλλαγή χρήσης, απαιτείται μόνο η αίτηση και το τοπογραφικό.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι επτά από τους 120 εναπομείναντες Δήμοι για τη συγκεκριμένη φάση ανάρτησης των δασικών χαρτών, είναι οι Δήμοι Γορτυνίας, Σιθωνίας, Μήλου, Μυκόνου, Κιμώλου, Νότιου Πηλίου και Ωραιοκάστρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι ήδη υπάρχει προγραμματισμός για μερική κύρωση, σε όσους δεν έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, δηλαδή για το 35% των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται προκήρυξη για το 47% των Δασικών Χαρτών.

Επίσης, ο κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται η ανάρτηση του 17% των δασικών χαρτών, στην οποία πρόκειται να συμπεριληφθούν και τα όρια των αναδασωτέων περιοχών, που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, 205 Δήμοι θα πρέπει να έχουν συμπεριλάβει τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ 153 έχουν ήδη συμμορφωθεί.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 59.462 αντιρρήσεις, εκ των οποίων 9.800 χωρίς παράβολα, 14.217 χωρίς την καταβολή του τέλους αντίρρησης και 9.045 αφορούν αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, «το 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών», ενώ πρόσθεσε: «Κανείς δεν πίστεψε ότι θα γίνει το έργο των δασικών χαρτών. Το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι η πολύ μεγάλη έκτασή του, σε συνάρτηση με τις νομικές συνδέσεις που την επηρεάζουν».

Επισήμανε δε ότι «αλλάχτηκαν πολλές διατάξεις, όλες προς εξυπηρέτηση του πολίτη» και υπογράμμισε «τη μεγάλη συμμετοχή των Δήμων και των πολιτών που συνέβαλαν στις θετικές εξελίξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου