.

Θέμης Μουμουλίδης: "Απαλλάσσονται οι μηχανικοί από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν εργάζονται"

Θέμης Μουμουλίδης: «Η επιτυχία του αναπτυξιακού σχεδίου για την Δυτική Μακεδονία, απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις» (Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη  στην ΕΡΑ Κοζάνης)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην ΕΡΑ Κοζάνης και στον δημοσιογράφο  Αντώνη Μαυρίδη.
  • Η κυβέρνηση βρίσκει δυναμικό βηματισμό.
  • Κορυφαίο πρόβλημα στην περιοχή μας παραμένει η ανεργία. Ντρέπομαι όταν συναντώ ανθρώπους να επαιτούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία.
  • Σημαντική η τροπολογία για απαλλαγή των μηχανικών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν εργάζονται.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι της κρίσης.
Παραθέτουμε αποσπάσματα με τα βασικότερα  θέματα της συζήτησης:

Σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας ο βουλευτής τόνισε:
«O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά σημαντικών έργων για την περιοχή. Για την πραγματοποίησή τους απαιτείται άριστος συντονισμός της περιφερειακής αρχής, των δημοτικών αρχών και του πολιτικού προσωπικού της περιοχής. Ωστόσο, η εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου για την Δυτική Μακεδονία, απαιτεί συναίνεση και υπερβάσεις. Ζητούμενο λοιπόν είναι η σύγκλιση, η συλλογικότητα και η διαμόρφωση κουλτούρας συνύπαρξης. Ο στόχος είναι κοινός. Οι ανταγωνισμοί δεν βοηθούν. Άλλωστε και η Ελλάδα έχει ανάγκη την συλλογικότητα και την συναίνεση περισσότερο από ποτέ. Κορυφαίο ζήτημα παραμένει για την περιοχή μας, η δημιουργία παράλληλου με την ΔΕΗ σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης.

Εντοπίζοντας τις προτεραιότητες για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο Θέμης Μουμουλίδης ανέφερε ενδεικτικά ως πλέον σημαντικά:
·         Το πρόβλημα των ελευθέρων επαγγελματιών. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι μεγάλοι αδικημένοι σε αυτή την κρίση. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά ευεργετικών ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χωρίς την δημιουργία «τοπίου» φορολογικής και οικονομικής ενθάρρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών, η πραγματική ανάπτυξη θα καθυστερεί για χρόνια».
·         Απαλλάσσονται οι μηχανικοί από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όταν δεν εργάζονται.  «Αυτή η τροπολογία επιφέρει μία πολύ γενναία αλλαγή από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες μηχανικοί. Μετά από αίτημα του προέδρου του ΤΕΕ  Δυτ. Μακεδονίας  κ. Δ. Μαυροματίδη, κάναμε παρέμβαση στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Α. Πετρόπουλο, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα. Έτσι αποκαθίσταται άλλη μια αδικία. Στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες διορθωτικές ρυθμίσεις»
·         Πως αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη όταν η ανύπαρκτη οδική σύνδεση σημαντικών  πόλεων οδηγεί στην απομόνωση καθώς δεν έχει σχεδιαστεί εδώ και δεκαετίες; Στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης υπάρχουν σημαντικές περιοχές οι οποίες δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ενδεικτικά αναφέρω ως απαράδεκτη, τη μη σύνδεση του Βοίου [από Γαλατινή] με την Εορδαία, των Σερβίων [από Ελάτη] με την Δεσκάτη. Υπάρχει σειρά οδικών συνδέσεων, λίγων χιλιομέτρων, οι οποίοι θα έπρεπε να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Αν δεν αντιδράσουμε θα ερημώσουν οι τοπικές κοινότητες. Συμφέροντα τοπικών παραγόντων και «πολιτικές» σκοπιμότητες θέλανε απομονωμένες διάφορες περιοχές για να ευεργετηθούν κάποιες άλλες και αυτό είναι εξαιρετικά αναχρονιστικό. Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική ανάπτυξη, θα πρέπει να βγάλουμε από την απομόνωση αυτές τις περιοχές. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική επιλογή που δεν μπορεί να καθυστερήσει.
·         Για την παροχή γης σε ανέργους και νέους αγρότες και τη δημιουργία αγροκτήματος καλλιέργειας αρωματικών φυτών. Πολύ σημαντική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας που οδεύει στην τελική φάση υλοποίησής της. Θα δημιουργήσει τουλάχιστον 300 πραγματικές θέσεις εργασίας. Κάποιοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την πρόταση που παρουσίασα ολοκληρωμένη, μετά από σειρά συζητήσεων με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σειρά αγροτών και επιστημόνων που ασχολούνται με τα αρωματικά. Σήμερα έχει ήδη ανακοινωθεί  η παραχώρηση εδαφών από την ΔΕΗ σε νέους αγρότες αλλά και σε ανέργους. Το υπουργείο προχώρησε στην συγκρότηση επιτροπής, που θα ολοκληρώσει το σχέδιο και θα θέσει το πλαίσιο λειτουργίας του εγχειρήματος, καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων, νέων αγροτών και ακτημόνων. Στο τέλος Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί το σχέδιο ανάπτυξης. 5.000 στρέμματα –ουσιαστικά για πρώτη φορά - επαναποδίδονται στην κοινωνία. Τα εν λόγω εδάφη ανήκουν στις περιοχές των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης.
Παράλληλα, με τη δημιουργία του μεγαλύτερου αγροκτήματος καλλιέργειας αρωματικών φυτών, δημιουργούμε και νέα πλεονεκτήματα για την περιοχή, καθώς ενισχύεται και ωφελείται  η μελισσοκομία, δημιουργείται Κέντρο Έρευνας και καλλιέργειας αρωματικών φυτών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια με την συγκροτημένη και επιστημονικά σχεδιασμένη αποκατάσταση εδαφών, οι περιοχές των ορυχείων σταδιακά περνάνε στην επόμενη μέρα της Π.Ε. Κοζάνης, αλλάζοντας τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής.
-Το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.  «Η ανεργία παραμένει το κορυφαίο πρόβλημα της περιοχής και δεν θα αντιμετωπιστεί με ευχές, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο. Σ’ αυτό εντάσσονται και τα αρωματικά φυτά. Είναι σημαντικό –και υποχρέωσή μας-, κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται από δημόσιο οργανισμό, να καλύπτεται με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Ντρέπομαι όταν βλέπω ανθρώπους να επαιτούν για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία».
·         Τέλος, για την κυβέρνηση, ο κ. Μουμουλίδης τόνισε: «Νομίζω ότι θα δούμε την κυβέρνηση να παρουσιάζει εμφανές έργο με δυναμικό πρόσημο. Αφού «πιέστηκε» από τον έλεγχο, την καθοδήγηση και τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση εκτιμώ πως βρίσκει τρόπους να παρουσιάσει ένα έργο βαθειά μεταρρυθμιστικό, που  θα δώσει ανάσα και ανάταση στην ελληνική κοινωνία, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης. Η Κυβέρνηση βρίσκει πλέον σταθερό βηματισμό και νομίζω ότι μόνο αισιόδοξα μπορούμε να βλέπουμε το έργο της. Το επόμενο διάστημα βγαίνουμε στις αγορές, ενώ είναι ήδη εμφανές το κυβερνητικό έργο στους νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής, των υποδομών. Είναι σημαντικό να αρχίσει να ευημερεί και να ανακάμπτει η αισιοδοξία στην Ελληνική κοινωνία, η οποία γνωρίζει καλά πως η επιστροφή το φαύλο πολιτικό παρελθόν, είναι αδιανόητη και πως η πορεία σε ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον, που εγγυάται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μόνη επιλογή».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Π.Ε. Κοζάνης
Μέλους Διαρκών Επιτροπών
Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου