.

Εβδομάδα κρίσιμων διεργασιών για την υπόθεση των λιγνιτών - Στην Αθήνα κοινοτικοί αξιωματούχοι

Μια ακόμη εβδομάδα σημαντικών επαφών και διαβουλεύσεων για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ ξεκινά, με το ενδιαφέρον πλέον να μεταφέρεται από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Και αυτό διότι προς τα τέλη της εβδομάδας θα έρθουν στη χώρα μας υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι της Κομισιόν και ειδικότερα στελέχη της DG Energy και της DG Competition.
Αν και επισήμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ατζέντα των επαφών τους, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνουν συναντήσεις σε τεχνικό κυρίως επίπεδο, κατά τις οποίες θα εξεταστούν όλα τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής αγοράς. Σε αυτά περιλαμβάνονται πρωτίστως οι διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς, οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, η εκκρεμότητα με το μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος και το θέμα της διακοψιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το καλἀθι των λιγνιτικών που θα διατεθεί προς πώληση, όλες οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η διαδικασία του market test θα προχωρήσει έστω και εάν χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις στην αρχική ελληνική πρόταση. Βάσει χρονοδιαγράμματος το market test θα πρέπει να βγει μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές (Κομισιόν, Ελληνική κυβέρνηση και ΔΕΗ) θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μονάδων που θα δημοσιοποιηθεί μέσα σε διάστημα 5-6 εβδομάδων.

Κατά τις επαφές τους στην Αθήνα, εξάλλου οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συζητήσεις και για τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της αγοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η πορεία μετασχηματισμού και η δημιουργία των νέων αγορών στο πλαίσιο του target model, η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τη δημοπράτηση των τελευταίων φετινών ποσοτήτων ΝΟΜΕ σε δύο δημοπρασίες, το θέμα του προσωρινού αλλά και του μόνιμου μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος και το αίτημα της χώρας για παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου