.

Πυρηνική ασπίδα για το λιγνίτη υψώνουν οι Πολωνοί – Η πρόταση των Κινέζων και τα αντισταθμιστικά

Οι ολοένα και εντονότερες πιέσεις που ασκούνται με όχημα των περιορισμό των εκπομπών ρύπων για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε χώρες με υψηλή παρουσία του λιγνίτη στο ενεργειακό τους μίγμα.
Η κατάσταση είναι γνωστή για τη χώρα μας, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μοναδική περίπτωση.

Μεγάλος είναι και ο προβληματισμός που επικρατεί στην Πολωνία, όπου η λιγνιτική φτάνει περίπου το 80% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να στρέφεται σε μια διαφορετική λύση απ’ ότι θα μπορούσε ίσως να σκεφτεί κανείς, αφού συνήθως τα διάφορα σχέδια για τον περιορισμό της λιγνιτικής παραγωγής περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των αιολικών, όπως και την ενίσχυση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα.

Η Πολωνία, όμως, στρέφεται σε μια άλλη επιλογή, καθώς οριστική φαίνεται να είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πολωνικού τύπου, η απόφαση για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Χρειάζεται να σημειωθεί, πάντως, ότι επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν ακόμα και η κυβέρνηση αποφεύγει να επιβεβαιώσει επισήμως τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Τα πυρηνικά θα σώσουν το λιγνίτη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολωνικού υπουργείου Ενέργειας, η εγκατάσταση πυρηνικής παραγωγικής δυναµικότητας της τάξης των 1.500 MW µέχρι το 2030 και των 4,5 GW µέχρι το 2040 αποτελεί προϋπόθεση για τη µείωση των µέσων εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου.

Το πολωνικό σχέδιο προσβλέπει στη μείωση των συνολικών εκπομπών λόγω της ενισχυμένης παρουσίας της πυρηνικής παραγωγής, προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει ένα διαπραγματευτικό ατού στην προσπάθειά της να συνεχίσει να αξιοποιεί τα λιγνιτικά της κοιτάσματα.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το περίφημο "χειμερινό πακέτο" της ΕΕ και οι περιορισμοί που συνεπάγεται η υιοθέτησή του για τη ρυπογόνο λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή διαμορφώνουν ένα δύσβατο έδαφος για τη χώρα, προσδοκούν όμως την επιτυχία του εγχειρήματος, παρότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν δεν υπήρχε το χειμερινό πακέτο".

Το ομολογουμένως φιλόδοξο αυτό σχέδιο, πάντως, δύσκολα θα μπορούσε να πείσει το "μπλοκ" των δυνάμεων που πιέζουν για πιο σφικτή ευρωπαϊκή πολιτική για τους ρύπους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Πολωνία φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια, το κόστος της οποίας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς εκτιμάται ότι αυτή η «στροφή» θα στοιχίσει τα 18,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Ενέργειας Κ. Tchorzewski, ο προϋπολογισµός του έργου για την κατασκευή της πρώτης πολωνικής πυρηνικής μονάδας, είναι της τάξης των 5,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από πολωνικές επιχειρήσεις και από τη φορολογία. Όμως, όπως επισημαίνει ο πολωνικός τύπος, η χρηματοδότηση δεν έχει ακόμα διασφαλιστεί.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Για το θέμα έχει εκδηλωθεί διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της πολωνικής κυβέρνησης, με επίκεντρο όχι κυρίως το αν πρέπει ή δεν πρέπει να αναγερθεί πυρηνική μονάδα στη χώρα, αλλά το που θα απευθυνθούν για συνεργασία. Άλλωστε, προκειται για μεγάλο έργο, για το οποίο πολλοί θα μπορούσαν να ερίζουν. Πράγματι, έτσι συμβαίνει.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Ανάπτυξης να εκτιμά ότι θα είναι συµφέρουσα η αγορά πυρηνικής τεχνολογίας από τη Γαλλία, την ώρα που το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι τα οφέλη που µπορούν να προκύψουν από την επιλογή κινεζικής ή νοτιοκορεάτικης τεχνολογίας καθιστούν μια τέτοια επιλογή προτιμητέα.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο ότι η κινεζική λύση έχει "πάρει κεφάλι".

Η πρόταση των Κινέζων

Σύμφωνα με πληροφορίες της πολωνικής εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna, η πολωνική κυβέρνηση εξετάζει ευνοϊκά κινεζική πρόταση για την κατασκευή του σταθµού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η πρόταση των Κινέζων περιλαµβάνει διάφορα αντισταθµιστικά οφέλη, μεταξύ των οποίων η κατασκευή ενός εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Jiangxi Special Electric Motor στην πόλη Siedlce, η ανέγερση µικρών σταθµών επεξεργασίας βιοµάζας και η µεταφορά τεχνολογίας αεριοποίησης του άνθρακα.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου