.

Τίτλοι τέλους στη δοκιμαστική λειτουργία της Μεγαλόπολης - Αποκαλύπτονται κρυμμένα κόστη και στρεβλώσεις της αγοράς για τις λιγνιτικές μονάδες

Έτοιμη για εμπορική λειτουργία είναι σύμφωνα με πληροφορίες η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ, η οποία επί μακρό χρονικό διάστημα βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία απολαμβάνοντας προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα. Η σχετική δήλωση από τον ΑΔΜΗΕ έχει ήδη φτάσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών και η οριστική έγκριση του Ρυθμιστή. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας η Μεγαλόπολη 5 θα εντάσσεται στο σύστημα με ανταγωνιστικές προσφορές και με βάση το μεταβλητό της κόστος, εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει το στάτους της χονδρεμπορικής αγοράς.
Ήδη πάντως εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε τις πρώτες επιπτώσεις καθώς η μονάδα βρίσκεται σε μηδενική λειτουργία, εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, και όχι μόνο, αφού και οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου βρίσκουν περισσότερο “χώρο” στην αγορά. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς που δημοσιεύει ο ΛΑΓΗΕ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των λιγνιτικών, αποκαλύπτει και τα υψηλά μεταβλητά κόστη κάποιων μονάδων, ιδιαίτερα στις ώρες που αυτές καθορίζουν την οριακή τιμή του συστήματος. Έτσι για παράδειγμα για σήμερα αποκαλύπτεται ότι οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου ξεπερνούν ακόμη και τα 56 ευρώ, κόστος που περιλαμβάνει τα γνωστά ζητήματα (υπεράριθμο προσωπικό, κόστη φουσκωμένης μισθοδοσίας κλπ). Ενδεικτικά σύμφωνα με την προημερήσια αγορά του ΛΑΓΗΕ, ο Άγιος Δημήτριος 2 δίνει οριακή τιμή στα 59,22 ευρώ η μεγαβατώρα, ο Άγιος Δημήτριος 4 στα 56,2 ευρώ και η Καρδιά στα 54,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι σαφές ότι σε αυτά τα επίπεδα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους, κάτι που αναμένεται να καταδείξει και η μελέτη της McKinsey.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται πως το timing για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μεγαλόπολης μόνο τυχαίο δεν είναι αφού τα 500MW της μονάδας (800MW είναι η εγκατεστημένη αλλά λόγω μη αναβάθμισης του δικτύου τα διαθέσιμα είναι MW είναι κατά 300 λιγότερα) θα προστεθούν στα ΑΔΙ που θα διεκδικήσει η ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον να αποτυπωθούν στην πράξη το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και πως θα επηρεαστεί η λειτουργία της αγοράς αλλά και οι συμμετέχοντες από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της Μεγαλόπολης 5.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου