.

Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη του ΑΗΣ Αμυνταίου


Αντίστροφη μέτρηση για το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου με τη διοίκηση της ΔΕΗ και την ηγεσία του ΥΠΕΝ να μην ανοίγουν τα «χαρτιά» τους αναφορικά με το αν οι δύο λιγνιτικές μονάδες θα συμμορφωθούν περιβαλλοντικά και θα μείνουν ανοικτές προσφέροντας την αναγκαία τηλεθέρμανση στους κατοίκους της περιοχής, τη διατήρηση της οικονομικής ζωής της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των περίπου 800 θέσεων εργασίας στα ορυχεία και τα εργοστάσια.

Οι τσιμινιέρες του ΑΗΣ προς τα τέλη της χρονιάς παγώνουν… καθώς η Ευρ. Επιτροπή δεν άναψε το «πράσινο φως» για την παράταση λειτουργίας τους με αποτέλεσμα να απομένουν ελάχιστες ώρες ζωής… Οι υπολογισμοί αρμοδίων παραγόντων δείχνουν πως τον Δεκέμβριο του 2018 δεν θα μπορούν να παράγουν ρεύμα.
Τα συνδικάτα της ΓΕΝΟΠ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Γιώργος Αδαμίδηςμιλούν για την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων, χωρίς να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Οι θέσεις διαφοροποιούνται ως προς το που θα βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την απαραίτητη περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων.
Αλλά πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδηςμε δημόσιες δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της πρότασης εκείνης που θα διατηρεί το δημόσιο έλεγχο του ΑΗΣ Αμυνταίου και τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο και τις μονάδες, αλλά και θα παρέχει ανταγωνιστική ενέργεια στη βαριά βιομηχανία.
Οι θέσεις των συνδικάτων της εταιρίας αλλά και του εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας προκλήθηκαν μετά την επίσημη δημοσιοποίηση της πρότασης της «Μυτιληναίος». Η εισηγμένη με επιστολή της στις 8 Φεβρουαρίου προς τις διοικήσεις της ΔEΗ και του Υπερταμείου καθώς και της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ προτείνει να αναλάβει εκείνη με δικά της κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ την περιβαλλοντική αναβάθμιση των μονάδων, παραμένοντας αυτές υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημόσιας εταιρίας.

Λήγει η πρόταση της Μυτιληναίος

Η «Μυτιληναίος», ζητά τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% έως και το 2030, με ισχύς 300 – 400 MW με συντελεστή χρησιμοποίησης κατ’ ελάχιστο 90% για τις ανάγκες της μεταλλουργίας της και ενδεχομένως και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον άλλες δύο εταιρίες στον κλάδο της βαριάς μεταποίησης δηλώνουν πρόθυμες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.
Στην επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της δημόσιας εταιρίας Μανόλη Παναγιωτάκη, απαριθμεί εννέα θετικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, την εθνική οικονομία και την ίδια τη δεσπόζουσα επιχείρηση παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο επιχειρηματίας αναγνωρίζει επίσης τη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕH στην εθνική οικονομία, την κοινωνία και τη βιομηχανία. Καλεί δε, την εταιρία να απαντήσει αν αποδέχεται επί της αρχής την πρόταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι δύο επιχειρήσεις τις διαπραγματεύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στις τιμές, CO2 και ακριβείς ποσότητες.
Τα οφέλη της πρότασης Μυτιληναίου, όπως περιγράφονται στην επιστολή του προς τη ΔΕΗ, είναι:
1. Η απρόσκοπτη παροχή ατμού για την τηλεθέρμανση των πόλεων Αμύνταιου και Φιλώτα.
2. Η αποφυγή άμεσης υλοποίησης επένδυσης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα ε τις δεσμεύσεις της ΔΕH, για την εξακολούθηση της τηλεθέρμανσης.
3. Η μετάθεση του χρόνου της αναγκαίας περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Μονάδων και των Ορυχείων, που συντηρητικά κοστολογείται περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που παράγει ένα αξιοσημείωτο όφελος σε επίπεδο παρούσας αξίας για τη ΔΕH, που προσεγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ.
4. Η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της οικονομικής ζωής του τόπου και την παροχή ικανού χρονικού περιθωρίου ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την σταδιακή και ομαλή προσαρμογή της τελευταίας στα όποια οικονομικά δεδομένα του απώτερου μέλλοντος.
5. Η συμμόρφωση με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη βελτίωση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
6. Η αποφυγή χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ ενός σημαντικού σταθερού («stranded») κόστους περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως από τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων και την συνακόλουθη αύξηση του συνολικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με οικονομικά ορθολογικό τρόπο.
7. Η διασφάλιση σημαντικών εσόδων από τη 12ετή σύμβαση σταθερής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αυτή, η οποία θα εγγυάται τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εγχώριας βιομηχανίας, συνιστά ένα πολύτιμο και αδιαμφισβήτητο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη ΔEΗ καθώς αφ᾽ εαυτής επιτρέπει την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη των άμεσων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών της.
8. Η δυνατότητα της ΔΕH να συμμετάσχει και να διεκδικήσει αξιόλογη αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος για τον ΑΗΣ Αμυντάιου, στο πλαίσιο του υπό σχεδιασμό Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος.
9. Η μεγιστοποίηση της συνολικής αξίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με παράπλευρη θετική επίδραση και στην αξία του προς πώληση ποσοστού μετοχών 17%.

Άλλες προτάσεις

Προτάσεις στη διοίκηση της δημόσιας εταιρίας για τον ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν κάνει, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης «Μυτιληναίου», στο Euro2day.gr, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία «Κοπελούζου – SHENHUA».
Ο πρώτος όμιλος, έχει ζητήσει επίσης από τη ΔΕΗ να αναλάβει εξολοκλήρου με ίδια κεφάλαια την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας και τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ρεύματος. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα πουλάει η ΔΕH στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διατίθεται μέσω του ιδιωτικού ομίλου σε μεγάλους πελάτες του (βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις) με τους οποίους θα υπάρχουν συμβόλαια.
Η κοινοπραξία «Κοπελούζου – SHENHUA» προτείνει τη σύσταση κοινής εταιρίας με τη ΔΕH για τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Θα είναι και οι τρεις εταιρίες μέτοχοι του Σταθμού και θα τον λειτουργούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι δύο όμιλοι δεν έχουν προβεί σε δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων για τις προτάσεις τους.

Η διοίκηση της ΔΕH

Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις γύρω από τον ΑΗΣ Αμυνταίου. Το Euro2day.gr, επιδίωξε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της εταιρίας χωρίς, όμως, εκείνος να ανταποκριθεί.
Πηγές της εταιρίας, που βρίσκονται δίπλα στον κ. Παναγιωτάκη, επανέλαβαν τον τελευταίο σχολιασμό τους, πως «όλα θα εξαρτηθούν από το αν το Αμύνταιο θα συμπεριληφθεί στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό».
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως υπάρχουν προτάσεις ενδιαφέροντος για τον συγκεκριμένο Σταθμό, αποφεύγοντας, όμως να μπουν σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο τους. Σε σχέση με εκείνη της «Μυτιληναίος» που είναι δημόσια στο σύνολο της, παραπέμπουν στο περιεχόμενο της επιστολής. Ωστόσο για τις άλλες προτάσεις, δεν αναφέρουν τίποτα περισσότερο.
Κανένα σχόλιο δεν γίνεται και για το αν θα υπάρξει διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και ποια θα είναι αυτή, όπως και επί ποιων δεδομένων.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επίσης δεν τοποθετείται δημόσια επί του θέματος. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής «Μυτιληναίου», πηγές σχολίαζαν ανεπίσημα πως είναι θετικές τέτοιες προτάσεις και παρέπεμπαν σε απόφαση πριν τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Πάντως, η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη του ΑΗΣ Αμυνταίου έχει ξεκινήσει καθώς κυβέρνηση και ΔΕΗ καλούνται να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την τύχη των δύο λιγνιτικών μονάδων, αλλά για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου