.

Πύρρειος νίκη για τις ΑΠΕ στο ευρωκοινοβούλιο: Διατηρείται η προτεραιότητα για τις υφιστάμενες μονάδες, αλλά θα πληρώνουν για τις διακυμάνσεις τους

Η επιτροπή ενέργειας του ευρωκοινοβουλίου έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την αναθεωρημένη οδηγία με τις ρυθμίσεις της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία αποτελεί τμήμα του "καθαρού ενεργειακού πακέτου".

Όπως επισημαίνει ο σύνδεσμος WindEurope, η προτεραιότητα στην πρόσβαση των ΑΠΕ στο δίκτυο θα παραμείνει για τις υφιστάμενες μονάδες και η άρση της θα εφαρμοστεί στις νέες από το 2020 και έπειτα. Στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, οι ΑΠΕ θα απομακρύνονται τελευταίες και θα αποζημιώνονται, όπως τονίζεται.

Παράλληλα, η επιτροπή ψήφισε για την αναδρομική παύση των απαιτήσεων εξισορρόπησης για νέες και υφιστάμενες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΠΕ δεν θα εξαιρούνται στο εξής από το να αποζημιώνουν τους διαχειριστές για τις διακυμάνσεις στην προβλεπόμενη παραγωγή τους.

Επιπλέον, υπερψηφίστηκε η εφαρμογή ενός ορίου 550 γρ./κιλοβατώρα για τις εκπομπές CO2 των συμβατικών μονάδων. Η στήριξη αυτών των μονάδων μέσω μηχανισμών ισχύος πρόκειται να λήξει το 2025.

Τέλος, δόθηκε στήριξη στην παρακολούθηση της ευρωπαϊκής αγοράς συνολικά για την εξασφάλιση της επάρκειας ισχύος.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο επικεφαλής του WindEurope, Ζιλ Ντίξον, σχολίασε:

"Είναι θετικό που διατηρήθηκε η προτεραιότητα για τις υφιστάμενες μονάδες και ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες για τους περιορισμούς (curtailment). Ανησυχούμε, όμως για τους νέους κανόνες εξισορρόπησης. Είναι αβέβαιο τι αποζημίωση θα πρέπει να πληρώνεται στους διαχειριστές".

Πλέον, η αναθεώρηση της νομοθεσίας πρόκειται να οδηγηθεί στις τριμερείς συζητήσεις Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου-Κομισιόν.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου