.

Κίνδυνος μπλακάουτ στην αγορά ενέργειας

Για κίνδυνο ακόμη και μπλακάουτ μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού όταν οι ανάγκες για ηλεκτρισμό θα έχουν κορυφωθεί εξαιτίας των κλιματιστικών που θα δουλεύουν στο φουλ, αλλά δεν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να δουλέψουν οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτρισμού ούτε ικανά αποθέματα λιγνίτη για τις μονάδες της ΔΕΗ, ανησυχεί η αγορά ενέργειας.
Τα στελέχη του χώρου εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για την εικόνα διάλυσης που προκαλούν τα χρέη της ΔΕΗ, που μάλιστα δεν βελτιώνεται παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση ρευστότητας της επιχείρησης, βασικού αιμοδότη όλης της αγοράς.
Παράλληλα η τρόικα φέρεται να έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά πως είναι πρόθυμη να εγκρίνει το δάνειο 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιδιώκεται να δοθεί στην αγορά ηλεκτρισμού για να ενισχυθεί η ρευστότητά της, για την ώρα πάντως και για όσο καιρό η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ακυβερνησίας κάθε διαδικασία έχει παγώσει.
Παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι οι πόροι που διασφαλίστηκαν προεκλογικά μέσω της επιστροφής στη ΔΕΗ 250 εκατ. ευρώ από τη δόση για το τέλος ακινήτων του Μαρτίου, καθώς και τον φόρο 130 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2011, αρκούν για να δώσουν ανάσα στην αγορά μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Βέβαια, μπλακάουτ μπορεί να προκληθεί μόνο αν οι προμηθευτές της ΔΕΠΑ από Ρωσία, Τουρκία και Αλγερία (Gazprom, Botas, Sonatrach) κλείσουν τις στρόφιγγες του αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
Κάτι που θα συμβεί εφόσον τους επόμενους μήνες η επιχείρηση πληρώσει ακόμη μικρότερα ποσά από όσα χρωστά στον ΛΑΓΗΕ, εκείνος καθυστερήσει να αποπληρώσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που καταβάλλουν προς τα τέλη κάθε μήνα στη ΔΕΠΑ. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕΠΑ να αντλήσει έσοδα από τη θυγατρική της ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει να προχωρήσει στις 22 Μαΐου σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με αποκλειστικό θέμα τη διανομή στους μετόχους αδιανέμητων κερδών από παρελθούσες χρήσεις, προσβλέποντας σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα αντλήσει, ως ο μοναδικός μέτοχος.

Ασπιρίνες...
Το παράδειγμα της ΔΕΠΑ δεν είναι το μοναδικό. Κύκλοι του ΛΑΓΗΕ σημειώνουν ότι από τα χρήματα που πήρε η ΔΕΗ προεκλογικά του έδωσε 60 εκατ. ευρώ, τα οποία αυτός διέθεσε για να εξοφληθούν οφειλές προς ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και παραγωγούς ΑΠΕ (σε ποσοστό 50%-50%) και ότι του χρωστά επιπλέον άλλα 90 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που εισέπραξε ο ΛΑΓΗΕ από τη ΔΕΗ είναι ασπιρίνη καθώς το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος του προς τους μεν ηλεκτροπαραγωγούς είναι 170 εκατ. ευρώ, προς τους δε παραγωγούς ΑΠΕ 125 εκατ. ευρώ. σύνολο 295 εκατ. ευρώ. Το ποσό συνεχώς αυξάνεται, αντί να μειώνεται όπως υποτίθεται ότι θα συνέβαινε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο αφού κανένα από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί (διάθεση μέρους του τέλους ΕΡΤ, επιβολή τέλους λιγνίτη, έσοδα από δημοπρασίες ρύπων).
Παρόμοια εικόνα διάλυσης παρουσίαζε μέχρι πρότινος και το ενεργειακό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς εταιρείες και εργολάβοι είχαν κηρύξει για αρκετές ημέρες «παύση εργασιών», αντιδρώντας στην «παύση πληρωμών» που κήρυξε η ΔΕΗ.
Τελικά η επιχείρηση εξόφλησε υποχρεώσεις (μέχρι και 30 Μαρτίου), οπότε οι εργολάβοι άρχισαν και πάλι τις εργασίες. Ενα ερώτημα ωστόσο που απασχολεί την αγορά είναι κατά πόσο θα προλάβουν μέχρι το καλοκαίρι να συγκεντρώσουν ικανά αποθέματα λιγνίτη, καθώς οι εργολάβοι είχαν τραβήξει χειρόφρενο στα χωματουργικά μηχανήματα για αρκετό καιρό.

Νέο χαράτσι με αύξηση του ποσού εγγύησης ζητά η ΔΕΗ, τόσο για τους υφιστάμενους πελάτες της όσο και για εκείνους που θα υπογράψουν μελλοντικά σύμβαση μαζί της. «Το ποσό της εγγύησης δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική απόκλιση των λογαριασμών κατανάλωσης του πελάτη σε σχέση με το εκτιμώμενο ποσό που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό της εγγύησης ή σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης καθυστέρησης του πελάτη στην εξόφληση των λογαριασμών του, καθώς και σε περίπτωση αναπροσαρμογής των τιμολογίων».
Για όσους μάλιστα πελάτες έχει εκδοθεί για δεύτερη φορά εντολή διακοπής λόγω χρέους, η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορεί να ισούται με εκτιμώμενη αξία κατανάλωσης 6 μηνών! Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή που έστειλε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που άρχισε η ΡΑΕ για τον νέο κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα ΝΕΑ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου