.

ΥΠΕΚΑ: Συνάντηση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γρηγόρης Τσάλτας, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Μαΐου, με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στο ΥΠΕΚΑ.

Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα κι εντάσσεται στο πλαίσιο της ομαλής συνεργασίας που επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ με τους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Στη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: «ΑNIMA», «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», «ΑΡΧΕΛΩΝ», «ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SoS», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» , «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ», «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ MIO – ECSDE», «GREENPEACE», «MEDASSET», «MOM», «ΠΑΝΔΟΙΚΟ» και «WWF», όπου ενημέρωσαν τον Υπουργό ΠΕΚΑ για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους τομείς δραστηριοποίησης και ενδιαφέροντός τους.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, ευχαριστώντας τις Οργανώσεις για τη συμμετοχή τους, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των ΜΚΟ, παρά την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και τις αντιξοότητες που προκύπτουν για τις ίδιες τις οργανώσεις. Υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της διοίκησης και να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια στις εκλογές, με σεβασμό στους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γρηγόρης Τσάλτας, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ζούμε σε μία χώρα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από την άποψη του φυσικού πλούτου, «επίγειος παράδεισος», μπορεί να είμαστε μικρή ως έκταση χώρα αλλά έχουμε μία τεράστια ακτογραμμή, ενώ η θέση μας στη περίκλειστη μεσογειακή θάλασσα, αποτελεί ένα επιπλέον γνώρισμα. Αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η ευθύνη που έχουν οι ΜΚΟ είναι πολύ μεγάλη και οφείλουν να έχουν «αντιπολιτευτικό ρόλο» στις δράσεις της Πολιτείας, πάντα όμως με γνώμονα την αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ της διαχείρισης των θεμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως η μονόπλευρη προστασία οδηγεί σε υπερβολές, έτσι και η μονόπλευρη διαχειριστική πρακτική οδηγεί σε καταστροφές. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι άλλος από την ανάδειξη μίας ορθολογικής διαχείρισης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος…. Το κύριο μέλημα μας, πρέπει να είναι ο προσανατολισμός μας στην αειφορία, δηλαδή η ισότιμη και παράλληλη ανάπτυξη της κοινωνικής προόδου, της οικονομικής μεγέθυνσης και της περιβαλλοντικής προστασίας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου