Ενεργειακό «κενό» στη Γερμανία μετά την πυρηνική εποχή
Η έξοδος της Γερμανίας από την χρήση πυρηνικής ενέργειας που πλέον επιταχύνεται και η αυξανόμενη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , δεν αποκλείεται να προκαλέσουν «ενεργειακό κενό» ισοδύναμο με την παραγωγή ενέργειας 15 πυρηνικών σταθμών, υπογραμμίστηκε σε συνέδριο για την ενέργεια την Τετάρτη (2 Μαΐου).
Στο συνέδριο που διοργάνωσε η Angela Merkel και συμμετείχαν ανώτατα στελέχη εταιρειών ενέργειας, δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το πώς θα καλυφθεί το «ενεργειακό κενό».
«Συμφωνήθηκε ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξει κενό 10 Gigawatts», τόνισε πηγή μετά τη συνάντηση. Αυτό ισοδυναμεί με 10 και 15 πυρηνικούς σταθμούς.
Η Merkel μίλησε με ανώτατα στελέχη εταιρειών όπως οι E.ON και RWE AG, Siemens AG, συνδικάτα και λομπίστες για θέματα ενέργειας.
Η απόφαση της Γερμανίας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, να αποσύρει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, προκάλεσε τις αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών καθώς και συζητήσεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό στην ηλεκτρική ενέργεια.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην Merkel για το ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει μια συνεκτική ενεργειακή στρατηγική την μεταπυρηνική εποχή, ενώ η συνάντηση αντικατοπτρίζει την επιθυμία της κυβέρνησής της να δείξει ότι γίνεται πρόοδος ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του χρόνου.
Ο βιομηχανικός κόσμος ισχυρίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο προκειμένου να καλυφθεί το ενεργειακό κενό, όταν δεν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες για ηλιακή ή αιολική ενέργεια, ή όταν βιομηχανία και καταναλωτές θέλουν ηλεκτρισμό σε εποχές υψηλής ζήτησης.
Από τότε που η Γερμανία διέκοψε ένα μεγάλο κομμάτι πυρηνικής τροφοδοσίας πέρυσι, υπήρξαν μια σειρά γεγονότων, όπου ο άνεμος του βορρά δεν μπόρεσε να μεταφερθεί γρήγορα στο νότο, λόγω της έλλειψης υποδομών του δικτύου.
Oρόσημα
23 Μαΐου 2012: Τα γερμανικά κρατίδια θα συναντηθούν εκ νέου στο πλαίσιο συνεδρίου για την ενέργεια
2022: Η Γερμανία θα έχει αποσύρει σταδιακά όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Πηγή: euractiv.gr...
Δημοσίευση σχολίου