«Πράσινη» Αλβανία: Προσφέρει δημόσια γη με ένα ευρώ για επενδύσεις ΑΠΕ
Να μετατρέψει τη χώρα σε μικρή υπερδύναμη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές επιχειρεί ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, δηλώνοντας πρόσφατα πως με συμβολική τιμή ένα ευρώ θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύουν σε κρατική γη. Το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας ενέκρινε την απόφαση την εβδομάδα που πέρασε, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, αποσκοπώντας στην τόνωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αλβανία.
Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η εκμετάλλευση των υδάτων για παραγωγή ενέργειας θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες», προσθέτοντας ότι «το να βαδίζεις προς τις εύκολες πηγές εξασφάλισης ενέργειας θα πει να προχωρείς προς την καταστροφή και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
«Η μετατροπή της χώρας μας σε μικρή υπερδύναμη ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο κατόρθωμα στην ιστορία του τόπου», όπως τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «μόνο τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκαν 46 νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, καθώς στόχος μας είναι η κατασκευή άλλων 100 τα επόμενα χρόνια». Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι «όποιος επιχειρηματίας αποφασίσει να επενδύσει στον τομέα της κατασκευής υδροηλεκτρικών σταθμών, θα επωφεληθεί στην αγορά του τετραγωνικού μέτρου της γης, όπου θα κατασκευαστεί το έργο, πληρώνοντας με μόνο ένα ευρώ».
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Μπερίσα, καθώς σε συνάντηση μεταξύ του Αλβανού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Έντμοντ Χατζινάστο, με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Ουέν Τζιαμπάο, συζητήθηκαν τρόποι νέας συνεργασίας και η υλοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων το συντομότερο δυνατό.
Όπως δήλωνε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζινάστο «ήδη, αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αλβανική αγορά, όμως εμείς επιδιώκουμε την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων και σε τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο χώρο των ορυκτών πόρων».
Αναζητώντας κεφάλαια
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί πριν από περίπου ένα χρόνο στο Οικονομικό Φόρουμ Αλβανίας-Ιταλίας, το σύνολο της ενέργειας της Αλβανίας προέρχεται από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της χώρας, ενώ χρησιμοποιείται μόνο το 35% του δυναμικού της.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα. Μάλιστα, όπως δήλωνε και τότε ο Σαλί Μπερίσα «η χώρα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μικρή, ωστόσο, ισχυρή υπερδύναμη ενέργειας στην περιοχή. Έχουμε το πλεονέκτημα της παρουσίας στην Ιταλία - ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη και τον κόσμο, το οποίο μας κινητοποιεί να επικεντρωθούμε στην ενέργεια».
Η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει επενδυτές μέσω επιχειρηματικά φιλικού νομικού πλαισίου και ενεργειακής πολιτικής. Κάποιες από τις πιο σημαντικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι για μονάδες που θα βρίσκονται στους ποταμούς Ντεβόλ, Δρίνο και Βιόσα, όπου συμμετείχαν επενδυτές από την Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία και Γερμανία.
Πηγη: Ημερησία
Δημοσίευση σχολίου