.

Σπάρτακος: Απάντηση στην "Ηγεσία" της ΓΕΝΟΠ

Καμία έκπληξη δεν μας προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -27.5.2012- φέροντας τον βαρύγδουπο τίτλο «Πρωτοφανή και απερίγραπτη αμφισβήτηση -Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της ηγεσίας του Σπάρτακου;».

Πρόκειται για μια ανακοίνωση της οποίας το περιεχόμενο δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αναρωτηθούμε το ίδιο ακριβώς πράγμα : «Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της «ηγεσίας» της ΓΕΝΟΠ»;
Συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ: Η ηγεσία του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ υλοποιεί αποφάσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ομόφωνες και ουδέποτε ακολούθησε την τακτική των «παρασκηνιακών κινήσεων», αλλάζοντας μάλιστα με Σταλινικού τύπου διαδικασίες τους Συμβούλους του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλίσει με ισχνές πλειοψηφίες –όπως έγινε πρόσφατα (24.5.2012) στο Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ- αποφάσεις που είναι τοις πάσι γνωστό, ότι  τις απορρίπτει το σύνολο των εργαζομένων που ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ εκπροσωπεί.
Σε ό,τι αφορά στις επισημάνσεις/παρατηρήσεις που για την «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ είναι από πλευράς ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ δήθεν υπονόμευση του «ταξικού αντιμνημονιακού Συνδικάτου», έχουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Είναι γνωστό ότι προ μηνών η Ομοσπονδία προχώρησε στην κατάληψη του κτιρίου της οδού Πειραιώς, από όπου εκδίδονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να παύσει τη διαδικασία έκδοσης των λογαριασμών. Στο πλαίσιο της κατάληψης αυτής, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ είχε δηλώσει πως είναι ανώφελο να συνεχιστεί η κινητοποίηση εκείνη, από τη στιγμή που η Διοίκηση της ΔΕΗ με Δελτίο Τύπου της στις 13/10/2011 έκανε γνωστό  ότι : «με ιδιαίτερο κόστος για την επιχείρηση εξασφαλίστηκαν εναλλακτικοί τρόποι εκτύπωσης και αποστολής των λογαριασμών».  Αξίζει να αναφερθεί ότι συνάδελφοι της «ηγεσίας» της ΓΕΝΟΠ είχαν προσυπογράψει τη θέση του προέδρου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και έτσι η κατάληψη είχε λήξει με ομόφωνη απόφαση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την υποτιθέμενη «προσβολή»  που υπέστη η «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ, ως συνέπεια της Επίσημης Επιστολής που αποστείλαμε στην Ομοσπονδία, ζητώντας να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα που συστάθηκε για την ΕΣΣΕ, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 4, παρ. 5 του Νόμου 1876 ορίζεται ότι: «Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων της ίδιας επιχείρησης, κλάδου ή επαγγέλματος δικαιούνται να παρέμβουν στις διαπραγματεύσεις που τους αφορούν». Εξάλλου, υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ΓΕΝΟΠ για τη συμμετοχή των Προεδρείων των 7 μεγαλύτερων Συλλόγων στην διαπραγματευτική ομάδα. Δεν ισχύει η απόφαση αυτή ή απλά επιλέγουν να την ξεχνούν;
Αν η «ηγεσία» της ΓΕΝΟΠ αισθάνεται ότι έχει θιγεί η αντιπροσωπευτικότητά της, τότε καλό θα ήταν να επαναφέρει στη μνήμη της την Εξώδικη Δήλωση της ΕΤΕ/ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ που στις 26/11/2007 αυτό ακριβώς  έκανε. Έθιγε ξεκάθαρα και επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητά της. Στην ίδια βάση, στο σημείο αυτό, αν θα θέλαμε να καταλήξουμε στο τι είναι και τι δεν είναι «προσβολή» θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος: η κίνηση της μεταγραφής του Προεδρείου της ΓΕΝΟΠ (Πρόεδρος και Γραμματέας), από την Διανομή στην Μητρική, δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή προς τους συνδικαλιστές στη Μητρική ΔΕΗ; Ή είχε άλλους προσωπικούς στόχους;
Συνάδελφοι της ΓΕΝΟΠ: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την Ομοσπονδία την στηρίζουν ΑΥΤΟΙ που στηρίζουν τους αγώνες της. Αυτοί που «γράφουν» όχι ώρες, αλλά ημέρες απεργίας και κινητοποιήσεων, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν γνωρίζουν καν ότι έχει προκηρυχτεί απεργία. Την στηρίζουν αυτοί, που έχουν τη δυναμική να κλείσουν Σταθμούς Παραγωγής και Ορυχεία, χάνοντας μάλιστα ¨πανάκριβα μεροκάματα¨. Τους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο τους στηρίζουν οι δράσεις στους χώρους  εργασίας και οι κινητοποιήσεις/αγώνες που δίνονται στους δρόμους και όχι με «καθιστική διαμαρτυρία» στα γραφεία, μέσω της έκδοσης κατευθυνόμενων Δελτίων Τύπου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την υποτιθέμενη «οικονομική ασυνέπεια» του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων ξεχνούν ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ήταν ο πρώτος Σύλλογος  που υλοποίησε την πρόταση της ΓΕΝΟΠ για παρακράτηση 2,35 ευρώ, την ώρα που άλλοι σύλλογοι δεν έχουν καν συνεδριάσει για το θέμα αυτό. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σταμάτησε να αποδίδει την εισφορά, από την στιγμή που άλλοι σύλλογοι δεν πλήρωσαν ποτέ. Εξάλλου το καταστατικό της Ομοσπονδίας, σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή της εισφοράς -προς αυτήν- προβλέπει τα ίδια πράγματα, είτε πρόκειται για «μικρό» ή «μεγάλο» σύλλογο ή μήπως το «μέγεθος» των συλλόγων μεταβάλλεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της ομοσπονδίας; Την ίδια ώρα ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σήκωσε στις πλάτες του το οικονομικό κόστος συλλαλητηρίων που οργάνωσε η ΓΕΝΟΠ, χωρίς καμία αξίωση από την Ομοσπονδία, χωρίς καμία επιβάρυνσή της.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ όντως δε μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άλλοι λειτουργούν, απλά και μόνο επειδή έχει τη δυναμική που του προσδίδουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εκπροσωπεί. Το αίτημα και η απαίτηση αυτών ακριβώς των εργαζόμενων, είναι να μπορεί ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να διασφαλίζει ΠΑΝΤΑ τις καλύτερες δυνατές συνθήκες γι΄αυτούς. Αν ο στόχος μας να επιτυγχάνουμε σ΄αυτή τους την απαίτηση ενοχλεί κάποιους, αυτό είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.  
Τέλος, επειδή θεωρούμε ότι τυχόν εσφαλμένη λειτουργία των ΜΜΕ είναι θέμα που αφορά τις ενώσεις συντακτών, καλό θα ήταν η ΓΕΝΟΠ, αν θεωρεί ότι κάποια μέσα δεν λειτουργούν με βάση τους κώδικες δεοντολογίας, να τα κατονομάσει και να αφήσει τις ενώσεις τους να επιμεληθούν για τα περαιτέρω. Είναι άδικο για τα ΜΜΕ  –απλά και μόνο για να κερδηθούν οι εντυπώσεις- να τους πετάμε την λάσπη των εργολαβιών, αφήνοντας υπονοούμενα και ερωτηματικά. 



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου