.

Περιστέρης: ΑΠΕ και αντλησιοταμιευτικά για την αντικατάσταση του λιγνίτη

Η μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την υλοποίηση αντλησιοταμιευτικών έργων αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια από την προγραμματισμένη και υποχρεωτική απόσυρση παλαιών λιγνιτικών μονάδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, κ. Γιώργο Περιστέρη.
Όπως εξήγησε ο κ. Περιστέρης στο πλαίσιο της ομιλίας του σε εκδήλωση των ΚΕΠΠ – ΙΕΝΕ με θέμα "Ενέργεια και Επενδύσεις στην Ελλάδα", η σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 3.500 μεγαβάτ έως το 2020 αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλο έλλειμμα ενέργειας και ισχύος, για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης.

Ωστόσο, ο κ. Περιστέρης παρουσίασε τα συμπεράσματα από δύο εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η επικείμενη ενεργειακή κρίση.

Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την κατασκευή και άλλων μονάδων φυσικού αερίου παράλληλα με τα μέχρι τώρα προγραμματισμένα έργα ΑΠΕ και τη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 ενώ το δεύτερο προβλέπει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ και την υλοποίηση αντλησιοταμιευτικών έργων σε συνδυασμό με την νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, από την σύγκριση των σεναρίων αυτών προκύπτει ότι είναι πολλαπλά συμφερότερη η επιλογή της μεγαλύτερης αξιοποίησης των ΑΠΕ μέσω της υλοποίησης αντλησοταμιευτικών έργων ισχύος περίπου 4.000 MW,  καθώς από τη συνολική δαπάνη περίπου 3,2 δισ. ευρώ, άνω των 2,5 δισ. θα αφορούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, το σενάριο που βασίζεται κυρίως στην υλοποίηση αντλησοταμιευτικών έργων οδηγεί στην δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας σε σχέση με το σενάριο που βασίζεται κυρίως στην κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, δηλαδή εάν το έλλειμμα στην παραγωγή ενέργειας και ισχύος μετά την διακοπή λειτουργίας των πεπαλαιωμένων λιγνιτικών μονάδων καλυφθεί κυρίως με νέες μονάδες φυσικού αερίου κι όχι με ένταση της διείσδυσης των ΑΠΕ μέσω αντλησοταμιευτικών, τότε θα χρειαστούν νέες μονάδες φ.α. συνολικής ισχύος 2.800 MW και θα απαιτηθούν για την κατασκευή τους συνολικά κεφάλαια 2,1 δις. ευρώ, από τα οποία, όμως, μόνο 600 εκατ. ευρώ. αφορούν ελληνική συμμετοχή για την ανέγερση των μονάδων, ενώ 1,5 δις. ευρώ είναι συνάλλαγμα.

Μάλιστα, σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ετήσια κόστη για την επιπλέον εισαγωγή φυσικού αερίου που θα απαιτηθεί και τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 0,5 δις. ευρώ το χρόνο, δηλαδή σε μη σημερινές τιμές για 20 χρόνια το συνολικό ποσό που θα «φύγει» από την Ελλάδα είναι περίπου 11,5 δις. ευρώ. 

«Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αποδεικνύουν, λοιπόν, ότι οφείλουμε να επενδύσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις ΑΠΕ και κυρίως σε νέες τεχνολογίες όπως είναι τα αντλησοταμιευτικά έργα, καθώς και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα πετυχαίνουμε και μεγαλύτερη εγχώρια αξία παράγουμε και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούμε», ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ αναφέρθηκε και γενικότερα στο θέμα των ΑΠΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη  διείσδυση των Α.Π.Ε. δεν οδηγεί σε αύξηση της εύλογης χρέωσης καταναλωτή, μετά την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωμάτων CO2 το 2013, διότι, όπως εξήγησε:

- Η στήριξη των Α.Π.Ε., παρά την αυξανόμενη διείσδυση, εξακολουθεί να αποτελεί σχετικά μικρό μέρος της συνολικής εύλογης χρέωσης καταναλωτή, ήτοι μόλις 3,3% κατά μέσον όρο τη δεκαετία 2011-20

- Οι Α.Π.Ε. μειώνουν το κόστος για δικαιώματα εκπομπών CO2. Παράλληλα μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος και συνεισφέρουν ισχύ στο σύστημα.

- Σημαντικό μέρος του θεσμοθετημένου κόστους στήριξης Α.Π.Ε. αντιστοιχεί σε κόστος που αποφεύγεται λόγω της διείσδυσης των Α.Π.Ε. Η συνδρομή της ενίσχυσης των Α.Π.Ε. αποτελεί μέρος μόνο του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε., όπως υπολογίζεται σήμερα.

«Η στροφή στις ΑΠΕ και ειδικά στις τεχνολογίες με πολύ μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία (υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα - θαλάσσια κι επίγεια, βιομάζα, κ.α.) δημιουργεί ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυξάνει τα δημόσια και τα δημοτικά έσοδα. Οι  τεχνολογίες αυτές είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές σε επίπεδο τιμών, αν συγκριθούν επί ίσοις όροις με τις τεχνολογίες συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Τέλος, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε σε ορισμένα ζητήματα που «καίνε» την ενεργειακή αγορά κι αναζητούν άμεσα λύση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η άρση της στρέβλωσης με το λεγόμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ, η ενίσχυση της ΡΑΕ και το θέμα των δικτύων. Για τα τρία αυτά θέματα ανέφερε χαρακτηριστικά:

1. Κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να αρθεί η στρέβλωση του λεγόμενου Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, το οποίο μόνο υπέρ των ΑΠΕ δεν είναι, όπως έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε χρόνια τώρα. Μετά από καιρό φαίνεται ότι πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η ιστορία με το λεγόμενο Τέλος ΑΠΕ πρέπει να λυθεί άμεσα. Εμείς ως ΕΣΗΑΠΕ έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, συμμετέχουμε στον διάλογο, όμως σύντομα το θέμα πρέπει επιτέλους να λυθεί.

2. Εξαιρετικά κομβικός είναι και ο ρόλος της ΡΑΕ. Για αυτό, θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί η ΡΑΕ με εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της ενεργειακής αγοράς.

3. Καυτό είναι, επίσης, το θέμα των δικτύων. Ο ΑΔΜΗΕ, είναι προφανές ότι αδυνατεί να επενδύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα δίκτυα. Κατά συνέπεια, στο έργο αυτό θα πρέπει να συμμετάσχουν  ιδιώτες στο πλαίσιο συμφωνιών με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Αν, όμως, δεν ληφθούν άμεσα οι απαιτούμενες αποφάσεις και δεν δημιουργηθούν τα απαραίτητα δίκτυα, τότε δεν πρόκειται να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος 20 – 20 – 20. Αντιθέτως, το εν λόγω πρόγραμμα θα τιναχθεί στον αέρα προς μεγάλη χαρά των χωρών που εξάγουν καύσιμα.

Κλείνοντας, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι «ο λιγνίτης ως εθνικό και φθηνό καύσιμο δεν πρέπει να κατασπαταλάται σε μονάδες αντιπαραγωγικές, αντιοικονομικές και περιβαλλοντικά καταστροφικές, όπως συμβαίνει τώρα. Αντιθέτως, πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιηθεί σε αποδοτικούς οικονομικά και καθαρούς περιβαλλοντικά σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης, το φυσικό αέριο είναι το προφανές καύσιμο μετάβασης από την  εποχή που κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα είχε ο λιγνίτης στην εποχή που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν  οι ΑΠΕ, με πλήρη αξιοποίηση των υφιστάμενων μόνο μονάδων φυσικού αερίου»

Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου