Τι σημαίνουν για τη ΔΕΗ οι αποφάσεις της ΡΑΕ για Χαλυβουργία και Αλουμίνιον
Τρεις νέους βασικούς άξονες, επί των οποίων πλέον η ΔΕΗ καλείται να διαπραγματευτεί την τιμολόγηση στην υψηλή τάση, του συνόλου των βιομηχανικών πελατών της, οριοθετούν οι δύο πρόσφατες αποφάσεις που εκδόθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Οι δύο αυτές αποφάσεις, αποτελούν το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με την πρώτη απόφαση της ΡΑΕ για τις βασικές αρχές τιμολόγησης, ακολούθησε η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής για το σχέδιο σύμβασης ΔΕΗ πελατών ΥΤ και κατέληξε στις δύο πρόσφατες αποφάσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας «χτίστηκε» μια νέα προσέγγιση η οποία θέτει συγκεκριμένο προηγούμενο για την τιμολόγηση της υψηλής τάσης και ειδικότερα εξειδικεύει περαιτέρω τι θα πει:
1) τιμολόγηση της υψηλής τάσης
2) διαπραγμάτευση με τον πελάτη και
3) εξατομίκευση των χαρακτηριστικών του.
Ίσως το κυριότερο νέο στοιχείο που εισάγεται με τις αποφάσεις αυτές είναι ότι η ΔΕΗ καλείται στις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της να τεκμηριώσει τις προτάσεις της όχι στη βάση του λογιστικού κόστους αλλά του πραγματικού λειτουργικού της κόστους.
Και βέβαια στο κομμάτι του λειτουργικού κόστους, εντοπίζονται μια σειρά από ανεπάρκειες και αναποτελεσματικότητες που έχουν επισημανθεί και από τις μελέτες που έχουν γίνει ακόμη και για λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως αυτή της Booze Allen και της Mac Kinsey.
Προσωρινή τιμή
Στο κομμάτι της προσωρινής τιμής για την Αλουμίνιον, αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αναφέρει και το σκεπτικό της ΡΑΕ, πρόκειται για μία προσωρινή τιμή «επαρκή για λόγους προσωρινής ρύθμισης». Δηλαδή η διατύπωση που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μη δημιουργεί προηγούμενο και να μην επηρεάζει την υπό εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας. Σημειώνεται ότι το σκεπτικό της προσωρινής δεν μπαίνει στη μεθοδολογία της τιμολόγησης. Μάλιστα στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η εκκαθάριση της ενέργειας , ακόμη και αυτής της περιόδου θα γίνει με την τιμή που θα ορίσει η διαιτησία και όχι με τα 42 ευρώ που ορίστηκαν. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι και η ίδια η ΔΕΗ είχε προτείνει το Φεβρουάριο να οριστεί η προσωρινή τιμή, στο ύψος της οριακής τιμής, όταν εκείνη την περίοδο βρισκόταν στα 80 ευρώ. Σήμερα η οριακή τιμή βρίσκεται στα 40 ευρώ και με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θα κυμανθεί στα επίπεδα αυτά λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης για το προσεχές εξάμηνο. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνεται στην ανάλυση που έγινε από τη ΡΑΕ.
Δημιουργείται προηγούμενο
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν ένα συγκεκριμένο προηγούμενο, όχι με τη θέσπιση προσωρινής τιμής που ούτως ή άλλως θα εκκαθαριστεί με την τιμή της διαιτησίας, αλλά με το σκεπτικό που περιλαμβάνουν γύρω από τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, της εξατομίκευσης και της τεκμηρίωσης του κόστους.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι πληροφορίες θέλουν και τις υπόλοιπες βιομηχανίες μέσω της ΕΒΙΚΕΝ να εξετάζει ενδελεχώς το περιεχόμενο και το σκεπτικό των αποφάσεων, καθώς θεωρείται ότι πλέον δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, επί του οποίου μπορεί πλέον η βιομηχανία να διαπραγματευτεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα απέναντι στη ΔΕΗ, τα τιμολόγιά της.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου