.

Εντός Δανικής Προεδρίας η Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης;

Είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα η Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης μέχρι την 1η Ιουλίου, πριν το τέλος της Δανικής Προεδρίας, επεσήμανε αξιωματούχος της Κομισιόν. Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω προειδοποιήσεων από τους οικολόγους, που ισχυρίζονται ότι το τροποποιημένο κείμενο είναι πολύ «αποδυναμωμένο».
 «Υπάρχει πολιτική συμφωνία να βρεθεί λύση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έχουμε ακόμη πολλές τριμερείς συναντήσεις να κάνουμε», είπε ο Krzysztof Gierulski, αξιωματούχος της μονάδας της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση.

Τα κράτη μέλη έχουν λάβει τη δέσμευση να μειώσουν την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020- ή 202 εκ τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe). Η Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης θεωρείται το βασικό εργαλείο της ΕΕ για να πετύχει αυτό τον στόχο.
Ωστόσο το Συμβούλιο υπουργών, που εκπροσωπεί τους «27», υποβάθμισε το προσχέδιο της οδηγίας. Ως εκ τούτου, το τροποποιημένο κείμενο εκτιμάται τώρα ότι μειώνει την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας περίπου 58.1 Mtoe, τόνισε η Κομισιόν σε ανεπίσημο έγγραφο στις αρχές των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Κοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (8 Μαΐου) όπου και τέθηκαν επί της τραπέζης όλα τα σημαντικά άρθρα του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση, συμπεραίνει η EurActiv.
 «Και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να συμβιβαστούν», τόνισε στη EurActiv πηγή της ΕΕ κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφερόμενη στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, των οποίων οι απόψεις κυρίως, διαφέρουν.
Σύμφωνα με το ανεπίσημο έγγραφο της Κομισιόν, η εκδοχή του Συμβουλίου θα αντιστοιχεί μόλις στο 38% της προβλεπόμενης εξοικονόμησης συγκριτικά με το αρχικό κείμενο. Η πιο φιλόδοξη εκδοχή του Κοινοβουλίου για την οδηγία, αντιστοιχεί στο 130% του αρχικού κειμένου της Κομισιόν.
Ωστόσο ο Gierulski θεωρεί ότι οι προγραμματισμένες συναντήσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα είναι αρκετές για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.
 «Θεωρώ ότι είναι πιθανή η εύρεση πολιτικής συμφωνίας. Θα γίνει δουλειά και κατά την Κυπριακή Προεδρία προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει και η μετάφραση», υπογράμμισε.
 «Οδεύουμε προς μια πολιτική συμφωνία στα πιο σημαντικά θέματα», πρόσθεσε.
Κακός συμβιβασμός
Η Δανική Προεδρία πρέπει να κρατήσεις τις ισορροπίες στις συζητήσεις τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τους δύο στόχους της: να βρεθεί συμφωνία τον επόμενο μήνα και να πείσει τα κράτη μέλη να υπογράψουν νομικά δεσμευτικούς στόχους ή μέτρα.
 «Η τελική Οδηγία θα πρέπει να φέρνει εις πέρας το 20% του στόχου, και η τρέχουσα θέση του Συμβουλίου απέχει πολύ από αυτό», είπε η Erica Hope από την ομάδα Climate Action Network Europe.
«Είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιουνίου- έχουμε δει θετικά σημάδια από κάποια κράτη μέλη».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει και δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου προκειμένου να εξασφαλιστεί το πιο δυναμικό κομμάτι της νομοθεσίας αντί να επιταχυνθεί η διαδικασία της απόφασης, σε περίπτωση που τα κράτη δεν προτίθενται να υπαναχωρήσουν στο στόχο.
Η Arianna Vitali από την WWF συμφώνησε λέγοντας ότι η τωρινή πρόταση του Συμβουλίου είναι «ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής» των κρατών μελών. «Καταλαβαίνω τον επείγοντα χαρακτήρα της οδηγίας, αλλά ένας κακός συμβιβασμός με ένα κείμενο χωρίς φιλοδοξίες και που δεν πρόκειται να κλείσει το χάσμα του 20%, δεν είναι επίσης καλή λύση. Είναι προτιμότερο να πάρουμε περισσότερο χρόνο και να κάνουμε καλύτερη συμφωνία», τόνισε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου