.

Επικαιροποιείται η εθνική ενεργειακή πολιτική

ΣΥΣΚΕΨΗ για τα θέματα ενέργειας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκε χθες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος η σύσκεψη εντάσσεται στην τακτική συνεργασία και το συντονισμό των δύο υπουργείων για όλες τις πτυχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ενόψει και των προσεχών σχετικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από το θέμα των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου. Έγινε επίσης, αλληλοενημέρωση και ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κασπία, με γνώμονα την προώθηση των ενεργειακών σχεδίων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας.

Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το νομικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στις πρώτες εργασίες της επιτροπής συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση του έργου του νομικού συμβούλου για τις παραχωρήσεις open door σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους: Σπυροπούλου Σπυριδούλα, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού ως πρόεδρο, με αναπληρώτρια τη Βαρβιτσιώτη Ευφροσύνη κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού, Τσιρώνη Δημήτριο, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού ως μέλος, με αναπληρωτή τον Κολυβά Χρήστο, κλάδου ΠΕ6 Διοικητικού-Οικονομικού, Περδίου Κάλη, κλάδου ΠΕ3 Χημικών-Γεωλόγων ως μέλος, με αναπληρωτή τον Χούνδρη Γεώργιο κλάδου ΠΕ1 Μηχανικών. Έργο της επιτροπής είναι η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του έργου, το οποίο θα ανατεθεί με διαδικασία απ'Α ευθείας ανάθεσης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικού περιεχομένου που αφορούν στη σχεδιαζόμενη μίσθωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τέλος το υπουργείο προχώρησε στη συγκρότηση εννιαμελούς επιτροπής συντονισμού για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ. Η επιτροπή αποτελείται από τρεις εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, δύο εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δύο εκπροσώπους του BMU, έναν εκπρόσωπο της ΕΤΕπ και έναν εκπρόσωπο του στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου. Έργο της αποτελεί ο συντονισμός της προώθησης και υλοποίησης του εθνικού ενεργειακού προγράμματος αξιοποίησης του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού με την ονομασία ΗΛΙΟΣ.

Πηγή express.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου