Πράσινες εφευρέσεις με τη δύναμη της νανοτεχνολογίας
Ανάρτηση:
Petros Papanaoum
την
23 Μαΐ 2012
Καινοτόμες εφευρέσεις που υπόσχονται να διευκολύνουν τη ζωή μας με τη συνδρομή της νανοτεχνολογίας έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως από επιστήμονες πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Καθώς η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι περιορισμένη για εκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη μας, ερευνητές από τη Νότια Αφρική ανέπτυξαν ένα σακουλάκι τσαγιού που με ενσωματωμένη νανοτεχνολογία μπορεί λειτουργήσει ως φίλτρο καθορισμού του νερού.
Στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας επιστήμονες αναπτύσσουν νανομπότς με σκοπό τη διάγνωση και τη θεραπεία του σώματος εκ των έσω. Για το συγκεκριμένο σκοπό έχουν κατασκευάσει τεχνητούς μύες που έχουν τη δυνατότητα να στρέφουν αντικείμενα έως και 1.000 φορές βαρύτερα από αυτούς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον έχουν ενσωματώσει φύλλα ανθρακικών νανοϊνών σε δρόμους της πόλης που μπορούν να θερμαίνονται από ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Για τη θέρμανση των δρόμων χρειάζονται δύο ώρες και 6 βατ ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η θερμοκρασία ενός κομματιού ασφάλτου να αυξηθεί από τους μείον δέκα βαθμούς Κεσίου στους μηδέν.
Στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον των ΗΠΑ παράγεται «καθαρή» ενέργεια από περιττώματα με την επίστρωση νανοσωματιδίων στις ανόδους των κυψελών καυσίμου που μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα τους έως και 20 φορές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Τα υφάσματα της εταιρείας Catalytic Clothing μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες που αποσπούν οξείδια του αζώτου από τον ατμοσφαιρικό αέρα αλλά και τις πτητικές οργανικές ουσίες που εκπέμπονται από αυτοκίνητα και εργοστάσια. Για τη δημιουργία των υφασμάτων προστέθηκε ανεπεξέργαστο διοξείδιο τιτανίου σε καθαριστικό ρούχων κατά την πλύση. Καθώς το ύφασμα στεγνώνει το υλικό ενεργοποιείται και νανοϊστός από διοξειδίο του τιτανίου αδρανοποιεί τους ρυπαντές.
Στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ ερευνητές που συνεργάστηκαν με Κινέζους επιστήμονες διαμόρφωσαν ένα σεληνωτό φ/β κύτταρο που μπορεί να εισχωρήσει μέσα σε ρούχα. Η εν λόγω τεχνολογία στηρίζεται σε νανοϋλικά από ίνες άνθρακα και τιτανίου που λειτουργούν ως ημιαγωγοί και μπορούν να παράγουν ηλιακή ενέργεια.
agronews.gr
Δημοσίευση σχολίου