.

Επιπτώσεις στο μικροκλίμα των εγκατεστημένων περιοχών έχουν τα αιολικά

Αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος χώρου και αλλαγή στο μικροκλίμα κατά τις νυχτερινές ώρες φαίνεται ότι προκαλούν τα αιολικά πάρκα, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, υπήρξε συσχετισμός μεταξύ της αύξησης των θερμοκρασιών κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και της τοποθεσίας που βρίσκονταν εγκατεστημένα τα αιολικά πάρκα. Για τις μετρήσεις, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρους προκειμένου να εξετάσουν τη διακύμανση των θερμοκρασιών για την περίοδο 2003-2011, γύρω από το πολύ μεγάλο αιολικό πάρκο στο δυτικό Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Λίμινγκ Ζου, ερευνητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Climate Change, δήλωσε πως «δεδομένης της παρούσας εγκατεστημένης ισχύος και της προβλεπόμενης ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, εκτιμώ πως, αν είναι αρκετά μεγάλα, τα αιολικά πάρκα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο μικροκλίμα των περιοχών που τα φιλοξενούν».

Αιτία για την αύξηση της θερμοκρασίας είναι ότι οι ανεμογεννήτριες ανακατεύουν τον πυκνό ψυχρό αέρα που «κάθεται» στο έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον αραιό θερμό αέρα που διατηρείται σε ψηλότερα επίπεδα. Η στρωμάτωση αυτή των αέριων μαζών συνήθως αντιστρέφεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Η συγκριτική μελέτη των θερμοκρασιών εδάφους γύρω από αιολικά πάρκα δείχνει μια σταθερή ανοδική τάση από το 2003 ως το 2011 και συνάδει με την αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος» υπογραμμίζει ο Λίμινγκ Ζου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο Τέξας αυξήθηκε από 111 το 2003 σε 2358 το 2011.

Τα εν λόγω αιολικά πάρκα παράγουν 10.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, υπερδιπλάσια ισχύ από τη γειτονική Πολιτεία της Αϊόβα, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Ωστόσο, εκφράζονται ήδη φόβοι πως μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και διαφοροποίηση του μικροκλίματος θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια της περιοχής, η οποία συνεισφέρει 80 δισ. δολ. ετησίως στο ΑΕΠ των ΗΠΑ. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Ζου, η μελέτη αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Τέξας και τα ευρήματα πιθανώς δεν ευσταθούν σε άλλες περιοχές με αιολικά πάρκα.

Φόβοι για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας

Κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου αυξανόταν στη διάρκεια των νυχτερινών ωρών η θερμοκρασία της τοποθεσίας που βρίσκονταν εγκατεστημένα τα αιολικά πάρκα, στο Τέξας των ΗΠΑ.
9 χρόνια διήρκησαν οι μετρήσεις, απ' όπου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από δορυφόρους προκειμένου να εξετάσουν τη διακύμανση των θερμοκρασιών.
Από το 2003 εως το 2011 η συγκριτική μελέτη των θερμοκρασιών εδάφους γύρω από αιολικά πάρκα δείχνει μια σταθερή ανοδική τάση και συνάδει με την αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος.
Από 111 το 2003 ο αριθμός των ανεμογεννητριών στο Τέξας αυξήθηκε σε 2.358 το 2011.
10 χιλ. MW ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν τα εν λόγω αιολικά πάρκα, υπερδιπλάσια ισχύ από τη γειτονική Πολιτεία της Αϊόβα.
80 δισ. δολ. ετησίως στο ΑΕΠ των ΗΠΑ συνεισφέρει η αγροτική καλλιέργεια της περιοχής, ενώ εκφράζονται ήδη φόβοι πως αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα αυτό.Πηγή: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου