.

Η αναβολή στο φετινό χαράτσι βοηθάει τη ΔΕΗ

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια μικρή μείωση στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ, κατά 150 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην καθυστέρηση της εφαρμογής του φετινού «χαρατσιού», το οποίο αρχικά ήταν να επιβληθεί από τον Απρίλιο. Θυμίζουμε ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί είχαν φτάσει τον προηγούμενο μήνα το 1,1 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης της ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφού πολλοί ήταν οι πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν.

Πλέον, το ποσό αυτό κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα του ενός δις. ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι εκλογές και η πολιτική αστάθεια οδήγησαν σε αναβολή της έναρξης για το φετινό χαράτσι, που κανονικά ήταν να γίνει τον Απρίλιο και να το καταβάλλουν οι πολίτες σε πέντε διαφορετικές δόσεις, για μεγαλύτερη διευκόλυνση.

Πλέον, δεν είναι ξεκάθαρο καν αν θα επιβληθεί το φετινό χαράτσι, αφού αν οδηγηθούμε τελικά σε μια νέα κυβέρνηση, αυτή θα μπορούσε να το πάρει πίσω για να ενισχύσει τα οικονομικά της ΔΕΗ και να δώσει ανάσα στον κόσμο. Αν όμως επιβληθεί τελικά το χαράτσι, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, διότι ο προγραμματισμός των πέντε δόσεων έχει ανατραπεί ήδη.

Τέλος, σημειώνουμε ότι πέρα από τον ειδικό φόρο ακινήτων, στη μείωση των φεσιών της ΔΕΗ συνέβαλε και η προσπάθεια που έκανε η Επιχείρηση για διακανονισμό των χρεών. Η ΔΕΗ επέτρεψε την αποπληρωμή σε πολλές δόσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αρκετούς καταναλωτές να διευθετήσουν τις οφειλές τους το τελευταίο διάστημα.

energia.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου