.

Στην Πτολεμαϊδα V και στις ΑΠΕ Ποντάρει η ΔΕΗ

Στην σημασία των νέων επενδύσεων της ΔΕΗ σε θερμικές μονάδες και ΑΠΕ εστίασε σήμερα η Ρ. Αικατερινάρη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Επιχείρησης, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε σχετικά ότι η ΔΕΗ εξετάζει πιθανές λύσεις για την χρηματοδότηση της Πτολεμαΐδας-5 αλλά και των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικά περιόδου.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αντιμετωπίζει ως στρατηγικές επενδύσεις τις νέες μονάδες στο Αλιβέρι και στη Μεγαλόπολη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ είναι η υλοποίηση της Πτολεμαΐδας-5, η οποία θα είναι νέας γεννιάς, αλλά και κατάλληλη για πιθανή χρήση της τεχνολογίας CCS στο μέλλον αν αυτό χρειαστεί. Προς το παρόν, η Επιχείρηση εξετάζει κάθε χρηματοδοτική λύση με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και δηλώνει αισιόδοξη για το έργο.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, η έμφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δίνεται στα αιολικά των νησιών, αλλά και στα φωτοβολταϊκά της Μεγαλόπολης (50 MW) και της Κοζάνης (200 MW). Όπως ανέφερε η κ. Αικατερινάρη, για το πρώτο έργο η διοίκηση είναι κοντά στην εξεύρεση χρηματοδότησης, ενώ για το δεύτερο αναζητεί στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να προχωρήσει.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η μείωση του μισθοδοτικού κόστους κατά την τριετία 2009-2012, η οποία έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 450 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να φτάσει ως τα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγη: energeia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου