.

Εργατική Αλληλεγγύη: Ανακοίνωση για την μονάδα 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, το ΣΕΕΕΝ με ανακοίνωση του, καθιστούσε σαφές, ότι για τα αίτια της αλλά και για το μέλλον του σταθμού καθοριστικό ρόλο θα έπρεπε να έχουν τα αποτελέσματα των πορισμάτων των ερευνών των εμπειρογνωμόνων. Μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει για τα αποτελέσματα αυτών των πορισμάτων.

Από τις εξελίξεις αυτό που διαφαίνεται, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Ε.Ε για την εκπομπή ρύπων, που είχε για τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας καταληκτική ημερομηνία την 31/1/2015. Αυτό έδειξε και η προσπάθεια αποφυγής οποιασδήποτε δέσμευσης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στον ΑΗΣ, από το Υπουργό ΠΑΠΕΝ. κ.Λαφαζάνη
Το ΣΕΕΕΝ έχει ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια συμμόρφωσης με τι οδηγίες και τα συμφέροντα της Ε.Ε στον τομέα της ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει φιλεργατική –φιλολαϊκή εξέλιξη. Η Ε.Ε έδωσε κατευθύνσεις, που πιστά εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις , για μετατροπή της ενέργειας σε εμπόρευμα που είχε σαν αποτέλεσμα το χάσιμο χιλιάδων θέσεων εργασίας, την μείωση μισθών, το δουλεμπόριο, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το ακριβό ρεύμα για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά κ.α.
Ακόμα και σήμερα κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες που διατείνονται ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό από την μη πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και με την επιλογή άλλου μίγματος ιδιωτικοποίησης, παραδέχονται ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Ε.Ε για άδεια συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας 3 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Αυτό δείχνει ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός (μίγμα ενέργειας, κατασκευή ΑΗΣ, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου) είναι συναποφασισμένο να εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας φέρνει μπροστά μας το ζήτημα και του κλεισίματος σε σύντομο χρόνο μιας σειράς μονάδων στην περιοχή( ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ Αμυνταίου) που θα οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας. Το πρόβλημα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας εντάσσεται μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό για την επιλογή του μίγματος των πηγών παραγωγής ενέργειας, τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων για το κέρδος και το κλείσιμο η συνέχιση της λειτουργίας του 3ης μονάδας θα εξυπηρετεί το σκοπό αυτό.
Με αφορμή το κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την διεκδίκηση δημιουργίας χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, την ικανοποίηση των αιτημάτων του ΣΕΕΕΝ και πολλών άλλων φορέων της περιοχής για τη δημιουργία 5ης βάρδιας στα ορυχεία που θα δημιουργήσει θέσεις και θα απαλύνει την εντατικοποίηση των εργαζομένων, την κατασκευή των μονάδων Πτολεμαΐδα 5, Μελίτη 2, Αγ.Δημήτριο 6, με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και στους κλάδους των κατασκευών κ.α. Ο ενεργειακός σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις εργασίας, το φθηνό ρεύμα για το λαό, το περιβάλλον. Ένα τέτοιο σκοπό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο σχεδιασμός με βάση το κέρδος.
Το αίτημα για τις θέσεις εργασίας στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα πρέπει να συνδυαστεί με τα παραπάνω αιτήματα ώστε να δείχνει το δάσος και όχι το δέντρο. Είναι δίκαια η ανησυχία των κατοίκων της Πτολεμαΐδας για την τηλεθέρμανση. Σε συνθήκες κρίσης η εξασφάλιση σχετικά φθηνής θέρμανσης είναι ζήτημα βασικής ανάγκης που όμως θα πρέπει να λυθεί μόνιμα και για το σύνολο του πληθυσμού.
Οι θέσεις εργασίας, η εξασφάλιση φθηνής θέρμανσης είναι λόγοι για την επαναλειτουργία της μονάδας, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστεί η λειτουργία της με σύγχρονο εξοπλισμό που θα μειώνει του ρύπους και με χρόνο ζωής την έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολεμαΐδας 5. Παράλληλα να εξασφαλίζεται χωρίς καμία έκπτωση η ασφάλεια των εργαζομένων με μελέτες που να παίρνουν υπόψη και αλλοιώσεις που προκάλεσε η πυρκαγιά.

Πτολεμαΐδα 8/5/2015


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου