Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
27 Μαΐ 2014
Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και με τον αέρα που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ η νίκη του στις ευρωεκλογές θα βρεθεί σύντομα η κυβέρνηση, όταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες επιχειρήσει να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ, που αποτελεί ένα από τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Η ώρα για να πιεί η κυβέρνηση το "πικρό ποτήρι" της Μικρής ΔΕΗ πλησιάζει, το επίμαχο νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλήως το τέλος Ιουνίου, και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για την συνοχή της και πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή αρχές Απριλίου, αλλά για ευνόητους λόγους η συζήτησή του μετατέθηκε για μετά τις ευρωεκλογές. Ήδη, από τον Μάρτιο, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους "ενεργειακούς" νομούς της Κοζάνης, και της Φλώρινας (Κουκουλόπουλος, Κωσταντινίδης, Παπαδόπουλος, κ.ά.) είχαν ενημερώσει τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου όταν τους παρουσίασε το νομοσχέδιο, ότι "δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή".
Το αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα "καταπιούν" τις αντιδράσεις στο βωμό της σταθερότητας και της κομματικής πειθαρχίας ή υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών θα βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση, μένει να φανεί.
Δήμοι, Περιφέρεια, Εκκλησία
Πολλοί πιστεύουν ότι θα συμβεί το πρώτο. Ούτως ή άλλως πάντως, το crash test για την κυβέρνηση αναμένεται γερό, και συγκριτικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα των δόσεων του Ιουνίου και Ιουλίου (σσ: μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης όλων των Επικουρικών Ταμείων, κλπ.), η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Μικρή ΔΕΗ θεωρείται τομεγαλύτερο αγκάθι.
Το μέτωπο κατά της Μικρής ΔΕΗ είναι ισχυρό, και σε αρκετούς ενεργειακούς δήμους με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τηΦλώρινα και το Αμύνταιο, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις της μητρικής επιχείρησης που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία, κυριάρχησε στη προεκλογική ατζέντα.
Κι αν αυτό ισχύει για τους νεοκλεγέντες δημάρχους Κ. Θεοδωρίδη και Ι. Βοσκόπουλο σε Φλώρινα και Αμύνταιο αντίστοιχα (όπως και αλλού), "μαύρη σημαία" κατά της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ κρατά και ο νέος περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, που κατέβηκε στις εκλογές ως ανεξάρτητος έπειτα από την απόσυρση της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιδράσεων από τον πρώην περιφερειάρχηΓ. Δακή (ΝΔ), έχει διαμηνύσει προεκλογικά με ανακοίνωσή του ότι "θα καλέσει και οργανώσει το σύνολο των φορέων και τους πολίτες σε θέση μάχης, απέναντι σ’ αυτή την επέλαση των ξένων συμφερόντων".
Η στάση του Καρυπίδη
Κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον προκάτοχό του, που επικεφαλής της λεγόμενης Επιτροπής Φορέων της Δ. Μακεδονίας, απέστειλε τον Απρίλιο επιστολή στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν θα περάσει, θα προβούμε σε κάθε αναγκαία ενέργεια με ένταση και περιεχόμενο ισοδύναμο του προβλήματος, θα χρησιμοποιούμε κάθε μέσο για την επίτευξη του στόχου μας".
Την επιστολή μάλιστα εκείνοι υπέγραφαν εκτός του κ. Δακή, και οι πέντε Μητροπολίτες της Περιφέρειας (Σερβίων και Σιατίστης, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας), όλοι οι πρώην δήμαρχοι Δ. Μακεδονίας ανεξαρτήτου πολιτικής απόχρωσης, τα τοπικάεπιμελητήρια, και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ.
Η εικόνα συλλαλητηρίων στις πόλεις της Δ. Μακεδονίας με "μπροστάρηδες"… παπάδες που θα φωνάζουν να μην πωληθεί η Μικρή ΔΕΗ μπορεί σε κάποιους να ακούγεται σουρεαλιστική. Ωστόσο άνθρωποι της Β. Ελλάδος που ξέρουν από ισορροπίες και γνωρίζουν τη σημασία που παίζει η επιχείρηση στις μικρές τοπικές κοινωνίες της περιοχής, δεν το αποκλείουν καθόλου.
Το Μάρτιο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης- Πρεσπών & ΕορδαίαςΘεόκλητος είχε αποστείλει επιστολή στους κ.κ. Στουρνάρα καιΜανιάτη, εκφράζοντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα πώλησης της Μικρής ΔΕΗ, καθώς και για το ενδεχόμενο να σταματήσει η καταβολή ανταποδοτικών τελών στους ενεργειακούς ΟΤΑ όπως και για την απειλή των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.
Στην επιχειρηματολογία του επικαλούνταν μέχρι και τη σημασία που έχει για εθνικούς σκοπούς η διατήρηση του ελέγχου των ηλεκτροπαραγωγικών υποδομών της Δ. Μακεδονίας, στέλνοντας έτσιμήνυμα στα Σκόπια που αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας...
Αντίστοιχες αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν και για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με πέντε ενδιαφερόμενους, ωστόσο η δεύτερη φάση έχει καθυστερήσει παρ’ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πώληση να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Κι αν στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ των 1.500 εργαζομένων υπάρχουν αντιδράσεις, στην περίπτωση της Μικρής ΔΕΗ όπου εμπλέκεται δυναμικό από κάθε διεύθυνση της μητρικής επιχείρησης, το μέτωποπου θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση αναμένεται μεγαλύτερο.
Πηγη: energypress.gr
Δημοσίευση σχολίου