Η ενέργεια στο επίκεντρο του Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου
Ανάρτηση:
Unknown
την
19 Μαΐ 2014
Την αναπτυξιακή στόχευση της επόμενης 7ετίας, η οποία θα συνοδευτεί από μείωση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και βελτίωση του Δημοσίου, θα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου βρίσκεται και ο τομέας της ενέργειας, με την βελτιστοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα μέχρι το 2021 συντάχθηκε ως γνωστόν με εντολή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης από τη Mc Kinsey, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ, με στόχο να υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.
Η ανακοίνωση του σχεδίου από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε προγραμματιστεί για το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά αναβλήθηκε για δύο λόγους, ο πρώτος ήταν ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέβαλαν ενστάσεις σε ορισμένα σημεία του σχεδίου και ζήτησαν αλλαγές - οι οποίες βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας και ο δεύτερος ήταν ότι κρίθηκε άκαιρη η δημοσιοποίηση του σχεδίου εν μέσω της αναστάτωσης που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για «καλές ειδήσεις» εν όψει της δίδυμης κάλπης (δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές) της ερχόμενης Κυριακής φέρνει την ανάγκη ανακοίνωσης του σχεδίου αυτού εντός της εβδομάδας με πιο πιθανή μέρα την Τρίτη. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί εκτός από το σχέδιο -που έχει προαγγελθεί πριν από περίπου ένα χρόνο- και σε άλλα επιτεύγματα της οικονομίας, όπως η πρόοδος στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2017-2013, η προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου και η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι μια περίληψη του αναπτυξιακού σχεδίου είχε παρουσιαστεί και στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του EuroWorking group στις 24 Απριλίου το οποίο ενέκρινε και την εκταμίευση των 6,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μετά την τελευταία πολύμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Το σχέδιο των περίπου 20 σελίδων που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα θα εμπλουτιστεί εκτός από τους εννέα επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια και με ένα ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής.
Σε αυτό θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αν οι δημοσιονομικές συνθήκες συνεχίσουν να βελτιώνονται με τον ίδιο ρυθμό.
Προαναγγέλλει, επίσης, δεύτερη φάση στην περικοπή του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της φορολογίας στην ενέργεια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους ανέργους και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο.Ειδικότερα, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται 13 άξονες οριζόντιων πολιτικών πάνω στις οποίες πρόκειται να βασιστεί η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών. Οι άξονες αυτοί είναι:
1. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
2. Η συνέχιση της προσπάθειας για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
3. Η απαλοιφή των εμποδίων εισόδου στις αγορές σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις οικονομικές δραστηριότητες.
4. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων.
5. Η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και η προώθηση της εξωστρέφειας.
6. Βελτίωση της φορολογικής πολιτικής.
7. Αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
8. Εμφαση στην καινοτομία και προώθηση της έρευνας
9. Αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με στόχο να μειωθεί το γραφειοκρατικό βάρος.
10. Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
11. Καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας.
12. Επιτάχυνση και βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.
13. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Και 9 κατά τομείς πολιτικές για αύξηση του ΑΕΠ
Σε άλλο κεφάλαιο θα αναφέρονται αναλυτικά οι κλάδοι στους οποίους η Ελλάδα έχει υποδομή και μπορεί αναπτύσσοντάς τους να δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βοηθήσουν στο να αυξηθεί το ΑΕΠ, να σταματήσει η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων και να αυξηθεί η απασχόληση.
Οι 9 αυτές τομεακές πολιτικές είναι:
* Ο τουρισμός και ειδικά ο θεματικός τουρισμός (π.χ. θρησκευτικός/ιατρικός). * Ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία ειδών διατροφής με στόχο προϊόντα διατροφής υψηλής ποιότητας. * Η προώθηση των σταθμών διαμετακομιστικού εμπορίου (Logistics). * Η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία, όπου υπάρχει ειδική πρόβλεψη από το ΕΣΠΑ ΙΙ για αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά και συγκεκριμένη στόχευση από την ατζέντα Ευρώπη 2020. * Ανάπτυξη και παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων. * Τα δομικά υλικά και μέταλλα όπου η Ελλάδα έχει αναπτύξει εκτός από αξιόλογη υποδομή και τεχνογνωσία και αξιόλογες εξαγωγές. * Η ναυτιλία και οι συναφείς υπηρεσίες. * Διεθνώς ανταγωνιστικές εμπορεύσιμες υπηρεσίες.
Το ΕΣΠΑ
Παράλληλα ετοιμάζονται και οι ανακοινώσεις για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά και για το νέο πακέτο, το οποίο στοχεύει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020 για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 έχει κατατεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες και η έγκρισή του αναμένεται το φθινόπωρο.Στόχος του είναι αυτή τη φορά να αποφευχθεί μία «καθυστερημένη έναρξη των έργων/δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 με κάθε μέσο».Οι δράσεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αυξημένες οικονομικές ροές κατά τα πρώτα χρόνια υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ είναι κατά κύριο λόγο σύμφωνα με το κείμενο δράσης που ήταν ενταγμένες στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, των οποίων καθυστέρησε η υλοποίηση λόγω των συνεπειών της κρίσης, όπως η ενίσχυση στοχευμένων κατηγοριών ΜΜΕ, μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, θα τονιστεί ότι θα προχωρήσουν άμεσα έργα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι η επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών, βασικές βελτιώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών και τις μεταφορές, βιολογικοί καθαρισμοί νέας γενιάς, διαχείριση απορριμμάτων, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», αλλά και δράσεις που αφορούν θέματα απασχόλησης, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.
Δημοσίευση σχολίου