Ενέργεια, περιβάλλον και 550.000 θέσεις εργασίας στο σχέδιο ανασυγκρότησης Σαμαρά
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
21 Μαΐ 2014
Η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα και η τεχνολογία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης επταετίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χθες βράδυ σε εκδήλωση της ΝΔ με θέμα:«Ελλάδα: όραμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
Με το μότο “θέλω μια Ελλάδα…” ο πρωθυπουργός παρουσίασε τους βασικούς άξονες μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης με προϋπόθεση την “πολιτική σταθερότητα” κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προοπτική δημιουργίας 550.000 θέσεων εργασίας μέσα στην προσεχή 4ετία και για τον στόχο της μείωσης του δείκτη ανεργίας στη χώρα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έως το 2020, σημειώνοντας ότι βάσει των εκτιμήσεων ερευνητικών φορέων (Mckinsey, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ) μπορούν να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα σε εισόδημα και θέσεις εργασίας ώστε έως το 2021 να έχει υπερκαλυφθεί η απώλεια εισοδήματος λόγω Μνημονίου.
Οι μελέτες αναδεικνύουν ως “ατμομηχανές” ανάπτυξης τους ακόλουθους τομείς, αν και ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να έχει υψηλές προσδοκίες και από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, την καινοτομία, τη ναυπηγική βιομηχανία:
• Τουρισμός, 225.000 θέσεις εργασίας και 16,5 δισ. έσοδα.
• Πρωτογενής τομέας, 315.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις και πρόσθετο ΑΕΠ 13,5 δισ. ευρώ.
• Ενέργεια και περιβάλλον, 9,5 δισ. ευρώ ετησίως και 40.000 θέσεις απασχόλησης.
• Ερευνα και τεχνολογία, 2 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις.
• Συνδυασμένες μεταφορές, εμπόριο και logistics 2,5 δισ. έσοδα και 45.000 θέσεις απασχόλησης.
• Φαρμακευτικός κλάδος, 25.000 θέσεις και 2 δισ. ετησίως.
• Ναυτιλία, 8,5 δισ. ευρώ έσοδα και 70.000 θέσεις απασχόλησης.
—”Απούσες” οι ΑΠΕ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 9,5 δισ. ετησίως από την ενέργεια δεν έχουν συμπεριληφθεί οι προοπτικές από την ανάπτυξη των ενεργειακών αποθεμάτων της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνουν αποκλειστικά τα ορυκτά καύσιμα.
Σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από μεγάλες ξένες εταιρίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο ένας ενεργειακός κολοσσός μετά τον άλλο έρχονται με συμβόλαια είτε για να ερευνήσουν είτε για να εξορύξουν υδρογονάνθρακες”.
Επικαλούμενος δε εκτιμήσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα αποθέματα μπορούν να δώσουν στο ελληνικό κράτος, πάνω από 300 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό TAP, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της Νότιας Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι από την επόμενη χρονιά θα τεθεί σε ισχύ η κάρτα πετρελαίου για τους αγρότες.
—Μείωση φορολογίας
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη δέσμευσή του για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων προς όλους, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια. «Είναι το τίμημα που πληρώσαμε για να βγουμε από το Μνημόνιο το ταχύτερο», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο».
Επανέλαβε τη δρομολογημένη μείωση του φόρου ακινήτων, ενώ έκανε λόγο για βήμα βήμα μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας με στόχο τα επιχειρηματικά κέρδη να επιβαρύνονται με 15%, τα εισοδήματα μέχρι 33% και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%.
«Αυτό θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα, να μην επιστρέψουμε στα Μνημόνια», ανέφερε, κάνοντας λόγο για παράλληλο χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε, δε, ότι ο φορολογικός μηχανισμός θα γίνει «πιο ανθρώπινος», διακρίνοντας όσους συστηματικά κλέβουν από αυτούς που δεν δύνανται να πληρώσουν.
Στο σχέδιο υπάρχουν επίσης προβλέψεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας και φυσικά η απελευθέρωση των αγορών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Όσον αφορά στους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος αυτοί ανέρχονται σε 150 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό 38 δισ. θα προέλθουν από τα ΕΣΠΑ, 6 δισ. από εθνικούς πόρους και 106 δισ. από ιδιωτικές επενδύσεις.
Πηγη: econews
Δημοσίευση σχολίου