.

Δύο μνημεία της Καστοριάς ανάμεσα στα 7 που θα αποκατασταθούν ...


Στα επτά ευρωπαϊκά μνημεία που πρόκειται να δεχτούν παρεμβάσεις αποκατάστασης με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται οι παραδοσιακές συνοικίες της Καστοριάς, Ντολτσό και Απόζαρι, όπως ανακοινώθηκε στη Βιέννη από την κορυφαία οργάνωση ευρωπαϊκής κληρονομιάς Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το όνομα των συνοικιών της Καστοριάς συμπεριλαμβάνεται στην τελική λίστα με τα επτά πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη,
δίπλα στα ιστορικά μηχανήματα σκηνής του θεάτρου Bourla στην Αμβέρσα (Βέλγιο), την Ακρόπολη της Αλεξάνδρειας (Ιταλία), τις καμπάνες του εθνικού παλατιού της Μάφρα (Πορτογαλία), τις ξύλινες εκκλησίες στη νότια Τρανσυλβανία και τη βόρεια Ολτενία (Ρουμανία), τον χρωματιστό οικισμό στο Chernyakhovsk (Ρωσία) και τη συναγωγή στη Σουμπότικα (Σερβία).

Πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διενεργήθηκε και κατέληξε στο παραπάνω αποτέλεσμα δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, που επισημαίνει ότι στο εξής ο δήμος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προετοιμάσει το έδαφος καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένονται στην πόλη οι εκπρόσωποι του Europa Nostra. «Θα προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης για την προετοιμασία κάποιων μελετών ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν παρεμβάσεις, το κόστος των οποίων μπορεί να καλυφθεί είτε μέσω προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού, είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των αρμόδιων υπουργείων, είτε από χρηματοδοτήσεις διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες αποστολές διάσωσης θα μεταβούν και στις υπόλοιπες έξι χώρες εντός του καλοκαιριού. Έργο τους είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και η προώθηση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Τα συμπεράσματα των αποστολών σε κάθε χώρα θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου