.

Στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων 12 Ενεργειακά Έργα

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, στις 10 π.μ., η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη. Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα 12 έργα του τομέα της ενέργειας που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest - PCI).
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Μανιάτης εισηγήθηκε την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων για την ένταξη στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων των συγκεκριμένων έργων.
 Αναλυτικότερα, πρόκειται για:
- διαδρόμους προτεραιότητας που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως η διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής (γνωστή ως Euro-Asia Interconnector), η διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα) και το υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία,
- και για διαδρόμους προτεραιότητας που αφορούν στο αέριο, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG), ο σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG),ο πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη - INGS LNG Greece, ο πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Aegean LNG import terminal), η εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα, ο αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός ITGI, ο αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης και ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Με την δρομολόγηση και υλοποίηση των έργων αυτών θα επιτευχθεί η έγκαιρη ανάπτυξη και διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων, με στόχο την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στη διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς και την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ένωση, στην προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ανάπτυξης νέων και Ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και στην περαιτέρω διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων των κρατών-μελών.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου