.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει την εκποίηση μονάδων της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

«Η μόνη προσφορά που μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση είναι να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων», τόνισε ο Θ. Πετράκος, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει ότι η σύσκεψη για τη "μικρή ΔΕΗ", που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ. Η υποκρισία όμως έχει και όρια», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι ο υπουργός που το υπογράφει είναι από το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Πετράκος κάνει λόγο για διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ και διαπιστώνει ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως «οικτρή μειοψηφία στο λαό και δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση». Επαναλαμβάνει, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε τη δημιουργία της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ" ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».
Η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά δηλώνει ριζικά αντίθετη με την πώληση των «δικτύων-ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ» και κάνει λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις».
«Η προς πώληση "μικρή ΔΕΗ" σύμφωνα με τα σχέδια θα αποτελείται από τα πάγια ορυχείων και Παραγωγής, καθώς και μέρος της δραστηριότητας εμπορίας. Θα διαθέτει μίγμα ισχύος από λιγνιτική, υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, καθώς επίσης και μίγμα πελατών από βιομηχανικούς, βιοτεχνικούς και εμπορικούς, καθώς και οικιακούς καταναλωτές», εξήγησε ο Δ. Χατζησωκράτης, υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κόμματος. Σημειώνει ότι κάθε συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων για «"επανεξέταση" προειλημμένων αποφάσεων θα μπορούσε να είναι θετική εφ' όσον αποφασισθούν και προωθηθούν αλλαγές επί της ουσίας», προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία «όποια κοροϊδία μιας δήθεν διαπραγμάτευσης που σύντομα θα εξαντληθεί προ της επιμονής της "αδηφάγου τρόικας"».
Σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου οδηγεί κατά το ΚΚΕ το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Απώτερος στόχος, προσθέτει, είναι να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ», τονίζει. Προσθέτει, δε, ότι «κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου».
«Μαζί με τον καύσωνα που έρχεται από αύριο, έχουμε και τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ που "καίγεται" να εκτελέσει όλες τις εντολές της τρόικας πριν έλθουν ξανά στην Αθήνα ο Τόμσεν και η παρέα του. Με άλλα λόγια οι Ελληνες θα μπουν για μια ακόμη φορά στο καυτό καζάνι των νέων μέτρων μαζί με το ξεπούλημα κομμάτι κομμάτι της ΔΕΗ», αντέδρασε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου