.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας 5 σωματεία κατά της πώλησης των υποδομών της ΔΕΗ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν πέντε σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρώντας να βάλουν μπλόκο στην απευθείας πώληση σε ιδιώτες του 66% των υποδομών και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όλης της χώρας.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, παράνομος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι:

1) Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας,
2) Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ - Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας,
3) Σύλλογος εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων,
4) Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
5) Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών (ΣΟΣ).
Το ζητούμενο
Ο βασικός ισχυρισμός τους έγκειται στο γεγονός, όπως υποστηρίζουν, πως δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη με την οποία να αποτυπώνεται το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στην ΔΕΗ (εργαζομένων και συνταξιούχων) που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΕΗ) και των θυγατρικών της.
Θεωρούν ότι στην πώληση ουσιαστικά συμπεριλαμβάνονται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα. Κι αυτό γιατί από τον Ιούλιο του 1999 στη ΔΕΗ ισχύει ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων ενσωματώθηκε στην περιουσία της ΔΕΗ, ενώ το κράτος αναγνώρισε πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Θεωρούν έτσι ότι παραβιάζεται η κατά την ΕΣΔΑ απαιτούμενη προστασία της περιουσίας στην οποία περιλαμβάνονται οι αποδοχές, συντάξεις, κ.λπ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου