.

Αύξηση σοκ 64% έως 79% στο ύψος των ΥΚΩ από 1ης Ιουλίου

Οι προβλέψεις του αναθεωρημένου μνημονίου σε σχέση με τις ΥΚΩ, οι οποίες σημειωτέον έχουν παραμείνει χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που παρουσιάστηκε πριν από μήνες, είναι σαφείς:
1.       Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αναθεωρήσει το ετήσιο ποσό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που οφείλεται στους προμηθευτές με βάση τη νέα μεθοδολογία μέχρι το Μάιο του 2014.

2.       Η κυβέρνηση επικυρώνει το αναθεωρημένο ποσό μέσω νόμου τον Ιούνιο του 2014
3.       Οι προσαρμογές στις ΥΚΩ θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ όπως απαιτείται από την 1ηΙουλίου 2014
Ποιο θα είναι λοιπόν το ποσό το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί μέσω νόμου μέσα στο μήνα και το οποίο θα πρέπει να κατανεμηθεί στους καταναλωτές στους λογαριασμούς του Ιουλίου;
Πριν φτάσουμε στο ύψος του ποσού θα πρέπει να θυμίζουμε ότι τα ΥΚΩ αποφασίζονταν μέχρι το 2012 από τη ΡΑΕ, ωστόσο μετά από προσφυγή στο ΣτΕ η πολιτεία αναγκάστηκε να προχωρά κάθε χρόνο στην έκδοση νομοθετικής ρύθμισης.
Ωστόσο αυτό συνέβη μόνο τον Απρίλιο του 2012 όταν με νόμο του τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου καθορίστηκε το ύψος των ΥΚΩ στα 670 εκατ. ευρώ.
Έκτοτε και με δεδομένο ότι δεν ήρθε ρύθμιση τις επόμενες χρονιές, το ποσό παρέμεινε στα 670 εκατ. ευρώ ετησίως γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία ελλείμματος. Και αυτό διότι εν τω μεταξύ το πραγματικό κόστος των ΥΚΩ διογκώθηκε για δύο λόγους: πρώτον εξαιτίας της ένταξης στο ΚΟΤ και νέων κατηοριών καταναλωτών και δεύτερον εξαιτίας της αύξησης στα κόστη καυσίμου για την τροφοδοσία των νησιών.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, όπως πληροφορείται το EnergyPress, ο τελευταίος υπολογισμός για το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί με την αναπροσαρμογή των ΥΚΩ κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,2 δις ευρώ. Δηλαδή η αύξηση που πρέπει να δοθεί σε σχέση με το υφιστάμενο ύψος των ΥΚΩ (670 εκατ. ευρώ) κυμαίνεται από 64,1% έως 79,1%
Δηλαδή στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΡΑΕ θα πρέπει να λάβει απόφαση για το ποιο θα είναι το ποσό του "ετήσιου ανταλάγματος" που πρέπει να καλυφθεί και το οποίο όπως προαναφέρθηκε κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,2 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η κυβέρνηση καλείται να φέρει νόμο στη Βουλή, μέχρι τέλος Ιουνίου σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο οποίος θα κατανέμει αυτό το ποσό ανά κατηγορία καταναλωτών, ώστε να περάσουν οι νέες χρεώσεις αρχής γενομένης από τα τιμολόγια Ιουλίου.
Ο επιμερισμός θα καθορίσει το ύψος της αύξησης της χρέωσης ΥΚΩ, η οποία σήμερα διαμορφώνεται ως εξής για τις οικιακές καταναλώσεις:
0-1600 κιλοβατώρες 6,99 ευρώ η μεγαβατώρα,
1601 – 2000 κιλοβατώρες 15,7 ευρώ η μεγαβατώρα,
2001-300 κιλοβατώρες 39,87 ευρώ η μεγαβατώρα
άνω των 3000 κιλοβατωρών 44,88 ευρώ η μεγαβατώρα.
Πρακτικά δηλαδή ένα σπίτι με κατανάλωση 2001 κιλοβατώρες σήμερα πληρώνει σχεδόν 80 ευρώ το τετράμηνο ΥΚΩ, ενώ ένα διαμέρισμα με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες πληρώνει 11,1 ευρώ το τετράμηνο (σημειώνεται ότι οι καταναλώσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν υποκαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με την ηλεκτρική ενέργεια)
Ανάλογα με το ύψος της αύξησης αλλά και τον επιμερισμό θα καθοριστεί και το ύψος της επιβάρυνσης ανά κατηγορία πελάτη, περιλαμβανομένων και των επαγγελματικών κατηγοριών

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου