Τοποθέτηση της Ε. Ουζουνίδου, βουλευτή της Π.Ε. Κοζάνης, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της "μικρής ΔΕΗ"
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
27 Ιουν 2014
Ο αγώνας ενάντια στο διαμελισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αγώνας για το μέλλον της χώρας, για τις επόμενες γενιές, για την οικονομία του τόπου.
Είναι ταυτόχρονα ύψιστο καθήκον και πράξη αντίθεσης στις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μετατρέπουν τα κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια, σε πηγή κέρδους του κεφαλαίου.
Μετά από μια μακρά πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που προωθήθηκε σταδιακά, φτάσαμε στον Ιούνιο του 2014 και στα στημένα θερινά τμήματα της Βουλής, προκειμένου η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου να βάλει, με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ταφόπλακα στον τομέα της δημόσιας ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην άνοδο των τιμών και τη διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας, στην υποβάθμιση των υποδομών και των εργασιακών σχέσεων και στην απώλεια ενός βασικού εργαλείου χάραξης δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού.
Ένα νομοσχέδιο που οδηγεί σε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που στα σπλάχνα της πάτησε η ανάπτυξη της χώρας και πλήρωσε ακριβά το τίμημα με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της, που συνέδεσε την οικονομική ανάπτυξή της με τη δραστηριότητα αυτή, και σήμερα ωστόσο ανταμείβεται με τη μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα. Ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί σύγχρονους τσιφλικάδες στην περιοχή παραβλέποντας αιτήματα δεκαετιών, όπως αυτό της επαναπόδοσης των εδαφών μετά την αποκατάστασή τους από την εκμετάλλευση.
Αντί να προετοιμάσουν τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος, τη Δυτική Μακεδονία, με έναν, μεσοπρόθεσμο έστω, ενεργειακό σχεδιασμό, νομοθετούν απειλώντας και πλήττοντας βάναυσα το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
Μιας περιοχής που πρόσφερε με κάθε κόστος τα πάντα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, όπως προείπα, και εισπράττει φτώχεια, ανεργία, απαξίωση και απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και φυσικού πλούτου.
Για την κυβέρνηση όμως και την τρόικα σημασία έχουν οι αριθμοί.
Τα 6 δισ. Ευρώ, που κατ’ έτος ανέρχεται ο τζίρος της εταιρείας, αποτελούν το «μήλον της Έριδος».
Το μήλον που θέλουν να «ξεκοκαλίσουν» εγχώριοι και ξένοι όμιλοι χωρίς ίχνος επιχειρηματικού ρίσκου.
Η διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ δεν προέρχεται από την ευρωπαϊκή νομική πραγματικότητα, αλλά, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, επινοήθηκε για τις ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων.
ΤΩΡΑ, όλοι μαζί, οφείλουμε να βάλουμε τέλος στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας και να στείλουμε στον κάδο των αχρήστων το απαράδεκτο για την κοινωνία και τη χώρα νομοσχέδιο.
Επειδή ο τομέας της ενέργειας έχει πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία και η υπόθεση της ΔΕΗ είναι πρώτα απ’ όλα μια υπόθεση εθνικών διαστάσεων, χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ ένα μεγάλο ενωτικό κίνημα που θα ματαιώσει τους σχεδιασμούς της «τρόικας» και μιας παραδομένης κυβέρνησης.
Ένα κίνημα για μια ενιαία, σύγχρονη, δημόσια, ανασυγκροτημένη και καθετοποιημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με νέους προσανατολισμούς και με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.
Δημοσίευση σχολίου