.

Μικρή ΔΕΗ : Λίφτινγκ στα εργασιακά για τα μάτια του… ΠΑΣΟΚ

Λίφτινγκ "διατυπώσεων" στο νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ αποκλειστικά για τα μάτια του… ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι έτσι θα κάμψει τις όποιες αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών, για τις οποίες ούτως ή άλλως θεωρεί ότι θα έχουν κοντό ορίζοντα.

 
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Από τη ΝΔ έχει οριστεί εισηγητής ο Κωνσταντίνος Σκρέκας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Πετράκος.
 
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μαξίμου έπειτα από χθεσινή "πρωτοβουλία" του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, στην οποία θα μετάσχουν βουλευτές αλλά και υπουργοί τουΠΑΣΟΚ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςπροσανατολίζεται σύφωνα με πληροφορίες να παρουσιάσει στη σημερινή σύσκεψη κάποιες αλλαγές περιορισμένου χαρακτήρα.
 
Τέτοια θα είναι η δέσμευση ότι δεν θα μεταβληθούν οι συνθήκες εργασίας και ασφάλισης του προσωπικού υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μικρής ΔΕΗ. Η δέσμευση ούτως ή άλλως προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, προφανώς όμως τώρα θαεπαναδιατυπωθεί προκειμένου "να γίνει σαφής και στους πιο δύσπιστους και αμφισβητούντες", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικές πηγές.
 
Το κρίσιμο πάντως ερώτημα είναι "κατά πόσο πρόκειται να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός για τις μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσπασθούν από τη μητρική εταιρεία, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στηΔυτική Μακεδονία".
 
Η απάντηση που δίνεται αρμοδίως στο ερώτημα αυτό είναι "όχι".
 
Το βασικό σενάριο
 
Παρά το κλίμα αντιδράσεων που διαμορφώνεται, πολλοί μιλούν για "προσχηματική" στάση, και θεωρούν δεδομένη τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τρεις λόγους.
 
Πρώτον γιατί θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για την έγκριση της δόσης του ΙουλίουΔεύτερον διότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚέχει ήδη συνυπογράψει από τον Ιούλιο του 2013 την πράξη του υπουργικού συμβουλίου για το σπάσιμο της ΔΕΗ. Και τρίτον, επειδήελάχιστοι εκ των διαφωνούντων βουλευτών – με εξαίρεση τον Θάνο Μωραΐτη- θα συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή και στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
 
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επεξεργασία και σύνταξη τουνομοσχεδίου έγινε από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α.Παπαγεωργίου (ΝΔ), ενώ το νομοσχέδιο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ Ι.Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ) ο οποίος και θα αναλάβει στη Βουλή να το υποστηρίξει προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών του κόμματός του.
 
Τέτοια είναι η περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλου που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (ΔΕΗ) και της ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ). Μαζί με αυτόν συντάσσονται και άλλοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους "ενεργειακούς" νομούς της Κοζάνης, και της Φλώρινας (Κωσταντινίδης, Παπαδόπουλος, κ.ά.).
 
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει ένατεστ- μικρό ή μεγαλύτερο- για την κυβερνητική συνοχή. Πόσο μάλλον όταν συμπίπτει χρονικά με μια άλλη εξέλιξη στο μέτωπο του ηλεκτρισμού, την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), όπου η ανακοίνωση για το short list των επενδυτών που περνούν στην τελική φάση αναμένεται από ημέρα σε ημέρα.
 
Ποια είναι η "προίκα" της Μικρής ΔΕΗ
 
Θυμίζουμε ότι η "προίκα" της Μικρής ΔΕΗ αντιστοιχεί στο 30% τωνσημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Απριλίου, πρόκειται συγκεκριμένα για:
 
Δέκα ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, συνολικής ισχύος 2.318 MW, μία άδεια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη ισχύος 450 MW, έξι ορυχεία και περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, μαζί με τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις αντίστοιχες μονάδες και υπηρεσίες.
 
Ειδικότερα στο νέο σχήμα περνούν οι λιγνιτικοί σταθμοί Αμυνταίου Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 600 MW, η επίσης "λιγνιτική" Μελίτη Ι, ισχύος 330ΜW, καθώς και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, περνούν έξι ορυχεία λιγνίτη, έξι υδροηλεκτρικές μονάδες (Πλατανόβρυσης, ισχύος 116MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Aγρας, ισχύος 50 MW, Eδεσσαίος, ισχύος 19 MW και Πουρνάρι Ι και ΙΙ, ισχύος 334 MW), καθώς και η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου