.

Τα ρίσκα, τα τιμολόγια και οι κίνδυνοι για τη ΔΕΗ που «βλέπουν» οι αναλυτές - Εκτός MSCI Standard Greece η μετοχή

Η χθεσινή απόφαση της Morgan Stanley να διαγράψει από το δείκτη MSCI Standard Greece, τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εισέρχεται στο δείκτη MSCI Small Cap, έρχεται μετά από ένα μπαράζ υποβαθμίσεων από αναλυτές, με αποκορύφωμα την υποβάθμιση της Standard & Poors σε CCC+.

Τότε ο οίκος είχε επικαλεστεί για την υποβάθμιση τους αυξημένους κινδύνους ρευστότητας που απορρέουν από τη συνεχή επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και τη συρρίκνωση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης για την εταιρία.

Μάλιστα η S&P's είχε εκτιμήσει τότε (22/4) ότι τα επίπεδα ρευστότητας ενδέχεται να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Ένα άλλο ρίσκο αφορούσε στην είσπραξη οφειλών, καθώς οι πελάτες εμφανίζονται πιο απρόθυμοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξάλλου σε πρόσφατο report της alpha finance οι αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή επεσήμαναν το ρίσκο της πιθανής μείωσης των τιμολογίων, με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αν και όπως επεσήμαινε το report μια τέτοια εξέλιξη δείχνει μη πιθανή αφού η ΔΕΗ ακόμη και σε περίπτωση μείωσης των τιμολογίων έχει λαμβάνειν από την αναπροσαρμογή των ΥΚΩ, ωστόσο οι αναλυτές επεσήμαιναν ότι υπάρχουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες κυρίως για το επενδυτικό πρόγραμμα της Πτολεμαΐδας 5. Για το 2015 εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 0,3 δισ. ευρώ. Εάν μειώνονταν τα τιμολόγια η εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα στερούταν ρευστότητας ύψους 280 εκατ., ευρώ τα οποία θα έπρεπε να καλυφθούν από το «χτυπημένο από την κρίση εγχώριο τραπεζικό σύστημα» κατέληγε με νόημα η Alpha Finance.

Οι χθεσινές αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley θα τεθούν σε ισχύ από το πέρας των συναλλαγών της 29ης Μαΐου.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου