.

Εξηλεκτρισμός αγροτικών περιοχών με τη χρήση μπαταριών λιθίου, η νέα τάση στη διεθνή αγορά ενέργειας

Νέες επενδύσεις από εταιρείες όπως οι Shell, Engie, Mitsui, Total και Caterpillar θα ενισχύσουν την αγορά αποθήκευσης ενέργειας στον τομέα του εξηλεκτρισμού αγροτικών περιοχών έως και 50 MWh ετησίως. Λόγω του χαμηλότερου κόστους των μπαταριών Li-on και των επενδύσεων των μεγάλων παικτών, τα μικροδίκτυα για την ηλεκτροδότηση της υπαίθρου αυξάνονται. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η αγορά είναι δυνατό να φτάσει και τη 1 GWh ετησίως.


Μέχρι πρόσφατα, η ηλεκτροδότηση βασιζόταν μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό άλλαξε με τις πρόσφατες επενδύσεις της Shell, της Engie, της Total, της Mitsui και της Caterpillar, στην αποθήκευση ενέργειας, ώστε να αποτελεί πλέον μια σοβαρή επιχειρηματική ευκαιρία για τους παρόχους υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας THEnergy.

Στις εφαρμογές εξηλεκτρισμού αγροτικών περιοχών χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ο στόχος ήταν να κατασκευαστούν πρώτα μικροδίκτυα με το χαμηλότερο συνολικό κόστος για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου σε πιθανούς επενδυτές. Πρόσθετοι κίνδυνοι όπως η νέα τεχνολογία αποθήκευσης ιόντων λιθίου έπρεπε να αποφευχθούν τότε.

Όμως, οι μειώσεις κόστους των μπαταριών ιόντων λιθίου άλλαξαν τα δεδομένα. Οι περισσότεροι από τους υποψήφιους επενδυτές εξηλεκτρισμού αγροτικών περιοχών με μικροδίκτυα, που ρωτήθηκαν εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία αποθήκευσης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πάντως, παρατηρείται ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που είναι στόχοι για ηλεκτροδότηση της υπαίθρου, δεν έχουν έως τώρα εμπειρία με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον απρόσμενες δαπάνες σχετικά με την εισαγωγή και μεταφορά τους. Για παράδειγμα, στην Κένυα και την Τανζανία, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υπόκεινται στις διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης PVoC.

Μεταξύ των κύριων αγορών για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για χρήση σε μικροδίκτυα είναι η Ινδία, η Νιγηρία, η Τανζανία, η Κένυα, η Ουγκάντα, το Μάλι, η Γκάνα, η Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, οι Φιλιππίνες και η Αϊτή.

Πηγή: PV EUROPE, μτφρ. e-mc2.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου