.

Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο Δήμων για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

Συνάντηση εργασίας είχαν την Τρίτη το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης με την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα Iveta Hricova και τη Δήμαρχο της πόλης Prievidza της Σλοβακίας Katarina Machackova.


Οι δύο περιοχές σε Ελλάδα και Σλοβακία έχουν αρκετά κοινά στοιχεία καθώς αντιμετωπίζουν την πρόκληση της Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης. Μάλιστα τόσο η Δυτική Μακεδονία όσο και η περιφέρεια Triecin της Σλοβακία περιοχές έχουν ενταχθεί στις τρεις περιφέρειες-πιλότους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για δημιουργία Πλατφόρμας μετάβασης ανθρακοφόρων περιοχών.

Στη συζήτηση επικράτησε η κοινή πεποίθηση πως οι περιοχές σε μετάβαση θα πρέπει από κοινού να προωθήσουν τα συμφέροντα τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό είναι απαραίτητη η δικτύωση τους καθώς και η ανάγκη ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης οι αποφάσεις για τις ενεργειακές εξελίξεις λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εκεί θα πρέπει να υπάρξει και η ανάληψη πρωτοβουλίας στήριξης των σε μετάβαση Περιφερειών.

«Είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης και να κινήσει τις διαδικασίες για μια δίκαιη μετάβαση. Είμαστε έτοιμοι από πλευράς μας να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με άλλους Δήμους της Ευρώπης με κοινά χαρακτηριστικά, ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε την πίεση σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις» σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, η Αντιδημάρχος Τοπικής Ανάπτυξης Κοζάνης Χρύσα Αθανασιάδου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών και υπηρεσιών Εορδαίας Ιωάννης Αριστερίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας Κώστας Πολυχρονίδης, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος, ο Διευθυντής της ΠΕΔ Λευτέρης Τοπάλογλου καθώς και εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ ο Ερευνητής Β’ Διονύσης Γιαννακόπουλος και ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας Ευάγγελος Καρλόπουλος.

Πριν τη συνάντηση η Σλοβάκικη αποστολή επισκέφθηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπου ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του από τον Διευθυντή Λειτουργικής Υποστήριξης του ΛΚΔΜ Δημήτρη Ζαραφίδη και τον Αναπληρωτή Δ/ντη Εκμετάλλευσης ΛΚΔΜ Κώστα Μαχτή, ενώ ξεναγήθηκε στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου και στην νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου