.

Και τέταρτος μνηστήρας για το Αμύνταιο - Σύμπραξη υπό την INTRAKAT ενδιαφέρεται για αξιοποίηση της μονάδας και ευρύτερες επενδύσεις

Ένα ακόμα ισχυρό εγχώριο επιχειρηματικό σχήμα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει από κοινού με τη ΔΕΗ στην αξιοποίηση της λιγνιτικής μονάδας του Αμύνταιου, μετά το ενδιαφέρον που έχουν καταθέσει η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ο Όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με την Κινεζική Shenhua.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για την αναβάθμιση και αξιοποίηση όχι μόνον της μονάδας, αλλά και άλλων ενεργειακών πόρων της περιοχής, ενδιαφέρεται η εταιρεία INTRAKAT, σε συνεργασία μάλιστα με επιχειρήσεις και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε επικοινωνία που είχε το energypress με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της INTRAKAT Πέτρο Σουρέτη, ο τελευταίος επιβεβαίωσε ουσιαστικά το ενδιαφέρον δηλώντας ότι «η όποια λύση για το Αμύνταιο για να είναι βιώσιμη, θα πρέπει να είναι συνολική, να απαντάει, κυρίως, στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να είναι συμβατή με τους στρατηγικούς στόχους της ΔΕΗ και της πολιτείας. Εάν η ΔΕΗ καθορίσει ένα τέτοιο πλαίσιο, η INTRAKAT ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, πιθανόν σε συνεργασία και με άλλους ενδιαφερόμενους».

Παρότι επισήμως η INTRAKAT δεν το επιβεβαιώνει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο επεξεργασίας ολοκληρωμένης πρότασης της οποίας τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

• Αναβάθμιση ενεργειακή και περιβαλλοντική των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ώστε να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων.

• Υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ στην περιοχή των εγκαταστάσεων Αμυνταίου (γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά), αλλά και θερμοκηπιακών πάρκων και μεταποιητικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του λιγνιτικού τόξου της Δυτικής Μακεδονίας (είναι ίσως ενδεικτικό ότι έχουν κατατεθεί ήδη δημόσια τέτοιες προτάσεις).

• Εκμετάλλευση από κοινού με τη ΔΕΗ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας του Αμυνταίου, μεταξύ άλλων και με μακροχρόνια συμβόλαια χαμηλού κόστους με την ενεργοβόρο βιομηχανία, καθώς και εκμετάλλευση των λοιπών μονάδων που θα εγκατασταθούν (ΑΠΕ, θερμοκήπια, μεταποίηση).

Οι εμπνευστές της πρότασης φαίνεται ότι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς πέραν της συνέχισης της λειτουργίας της ίδιας της μονάδας και του συστήματος τηλεθέρμανσης, θεωρούν ότι απαντούν και στην ανάγκη για ανάπτυξη, για ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή και για δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, όχι περιοριστικά στον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής αλλά και στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τεχνικό τομέα.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου