.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη "Μικρή ΔΕΗ"

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», της εταιρείας δηλαδή που θα ενσωματώσει το 30% της σημερινής εταιρείας, και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να πουληθεί σε ιδιώτες.

Σύμφωνα και με όσα ανέφερε το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, η νέα εταιρεία θα προικοδοτηθεί με συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι επενδυτές που θα αγοράσουν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτήσουν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τέσσερις λιγντικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη),άλλα έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.
Η απόσχιση ωστόσο του 30% των δραστηριοτήτων της «μεγάλης» ΔΕΗ, εκτός των αντιδράσεων που συναντά, αποτελεί στην πράξη μια πολυσύνθετη και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, με τον προγραμματισμό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών να μιλά στην καλύτερη περίπτωση για το καλοκαίρι του 2015, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη περισσότεροι μήνες.

Πηγη: Energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου